Det kommer klart til uttrykk i en spørrerunde Vårt Land har foretatt i KrFs stortingsgruppe.
– På mange måter kan saken bli en test på Hareides lederskap, sier valgforsker Bernt Aardal.
I snart to uker har KrF vært rammet av ny debatt om homofili og ekteskapet etter at Hareide valgte å gå i Pride-paraden og senere ga et intervju til VG. I dette støttet han langt på vei en oppmykning av KrFs programpunkter om likekjønnet ekteskap.
KOMMENTAR: Kan risikere at Hareide går av
Vårt Land har vært i kontakt med åtte av partiets representanter på Stortinget for å få svar på om de selv vurderte offentlig å støtte partilederens deltakelse i Pride-paraden. Dessuten ble de spurt om de støtter programkomiteens nye ekteskapspunkt.
LES OGSÅ: Homo-strid kan vare helt til neste landsmøte
Bare SMS
Representantene er ringt opp, men så godt som alle velger å svare via SMS og altså ikke i direkte intervju for utdypning av budskapet. Totalbildet er uansett dette:
• Med unntak av to, er det ingen andre som støtter deltakelsen i Pride-paraden eller vurderte å gjøre det. Flere KrF-representanter svarer at de støtter engasjementet mot massakren i Orlando – men styrer unna svar om parade-deltakelsen.
• Bare én i stortingsgruppen sier tydelig ja til den endringen i programformulering som har skapt strid. Han sitter til gjengjeld i programkomiteen. To vil beholde dagens formulering og resten svarer uklart.
LES OGSÅ: Angrer ikke på homo-parade (video)
Hareides autoritet
Valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo tror partiets syn på homo-ekteskap kan sette Hareides lederskap på prøve:
– Det er en test på i hvilken grad han er i stand til å lede folk innad i sin retning, og i hvilken grad han vil håndtere det om han ikke får folk med seg.
– Svekker det Hareides autoritet at han er i utakt med egen stortingsgruppe?
– Hvis en partileder blir stående alene om et utspill er det en utfordring. Man skal være litt forsiktig med å gjøre en rundspørring i ferien til et fasitsvar. Men om det etter diskusjon i partiet er et stort flertall som ikke støtter partilederen, er ikke dette heller noe positivt. En opprivende strid innad i et parti er det verste man kan ha når man skal inn i en valgkamp, svarer Aardal.
Ligge lavt
Stortingsrepresentant Rigmor Andersen Eide fra Møre og Romsdal er blant de få som overfor Vårt Land uttaler seg detaljert om programdebatten. Hun er en av de to som åpent vil beholde dagens formulering om å «sikre ekteskapet mellom mann og kvinne i lovverket»
Vestfold-representant Anders Tyvand støtter Pride-deltakelsen, men vil ikke si hva han mener om justeringen av ekteskapsprogrammet. Han ser ikke bort fra en mellomløsning.
– Men når andre ligger lavt blir det i praksis partilederen som bærer byrden av å debattere ny politikk offentlig?
– Det kan godt være. Men jeg er forsiktig med å debattere andre forslag også.
LES OGSÅ: Gallup-smell for KrF etter homo-bråk
«Personlig valg»
Hareide poengterer at han personlig tok beslutningen om å delta i Pride-paraden og ba ikke om noe støtte.
– Det har vært delte meninger rundt deltakelsen i partiet, og sånn virker det også å være i stortingsgruppen. Det viktige for meg var å vise solidaritet, støtte og sympati og ta avstand fra vold, hatkriminalitet og drap på lesbiske og homofile.
– Hvor viktig er det for deg å få gjennomslag for programkomiteens forslag?
– Jeg vil selvsagt jobbe for mitt syn. Samtidig er det viktig for meg at det blir gode prosesser i partiet. Jeg som partileder må akseptere å både vinne og ikke få gjennomslag i saker.
Hareide tror ikke alle har fått med seg realitetene i forslaget. For begge fremhever ekteskapet mellom «mann og kvinne»:
– Det kan høres ut som det nåværende programmet og det nye er vidt forskjellige ting. Debatten fremover vil få frem nyansene.