Nyheter

Eksmedlemmer av menighet:  
Vi er blitt hørt

Tidligere medlemmer av Sentermenigheten føler seg endelig sett og tatt på alvor av ledelsen i pinsebevegelsen.

– Det føles godt å få bekreftet at vi har blitt hørt og sett, sier Mats Skaar som reaksjon på mandagens panelsamtale med Egil Svartdahl på pinsevennenes sommerstevne.

Skaar er en av mange som denne våren har stått fram med sin historie om maktovergrep og åndelig manipulasjon i Sentermenigheten. Han synes det er veldig positivt og modig gjort av Svartdahl å ta opp temaet i plenum på denne måten.

– Samtidig hadde det vært veldig rart om diskusjonen fikk passere i stillhet.

LES OGSÅ: «Når noen kaller seg selv åndelig leder, bør man ta noen steg tilbake og stille spørsmål»

Fått være i fred

Skaar synes det er spesielt viktig at hans tidligere menighet ble nevnt ved navn. I tillegg ble VGTV-serien Frelst om Jesus Revolution, Anders Torps bok Jesussoldaten om bruddet med Oslokirken, og Sannhetens Ord Bibelsenter nevnt av Egil Svartdahl.

– Det har gått altfor mange år der Sentermenigheten har fått være i fred, og pastorene har fått oppføre seg som ofrene. Når lederrådet tar det opp på denne måten blir vi på mange måter anerkjent som ofre, sier Skaar.

Mer åpenhet

Skaar får støtte fra Ruth Iren Grimstad. I likhet med Skaar har også hun bakgrunn fra Sentermenigheten. Hun mener panelsamtalen gir håp for mer klarsyn framover, og viser både til struktur i menighetene og måten folk blir behandlet på.

– Det er fantastisk at det har blitt en ordentlig prosess ut av dette. Og det er ekstra flott at det er Svartdahl som tar det opp.

Grimstad mener vårens oppmerksomhet rundt temaet har gjort det vanskeligere for menigheter å utøve denne typen åndelig kontroll.

– Det har blitt en helt annen åpenhet og forståelse. Folk tør å stå fram.

Hun har tro på at pinsebevegelsen nå fortsetter den gode prosessen de har startet.

– Tror du prosessen i pinsebevegelsen vil påvirke Sentermenigheten?

Det håper jeg virkelig. Jeg vet ingenting om hva de velger å gjøre, men jeg vet at det er mange flotte folk der som nå er i ferd med å forstå hva de har vært utsatt for.

PINSEVENNER: Ønsker kontroll utenfranå går det mot pinsetilsyn

Må være konkret

Liv Steen og mannen Lasse sendte i 2006 et brev til Pinsebevegelsens pastorgruppe hvor de varslet om psykiske overgrep i Sentermenigheten, og opplevde at ingenting skjedde. De har tidligere kritisert Egil Svartdahl, som da var en del av pastorgruppen, for hans svar på brevet. Steen er mer skeptisk til verdien av paneldiskusjonen på sommerstevnet.

– For at en unnskyldning skal være verdt noe, må den være konkret. Og hva er det egentlig ledelsen i pinsebevegelsen har gjort galt?

Alltid grense

I panelsamtalen sa pastor i Filadelfiakirken i Oslo og talsmann for Pinsebevegelsens lederråd, Andreas Hegertun at «det må være rom for å tenke selv, være uenige, stille spørsmål og la folk få vokse i sitt eget tempo».

Steen mener derimot at friheten til å tenke selv i pinsemenighetene før eller siden alltid vil nå en grense, og stiller spørsmål ved hvor denne grensen skal gå.

– Det er bra at dette blir tatt opp, alle er jo enige i det. Men jeg tror ikke noen virkelig forstår hva det innebærer å bli utsatt for åndelige overgrep på denne måten. Vi klarte ikke tenke våre egne tanker før vi var ute av menigheten, sier hun.

Hun mener det skal mye til for å endre Sentermenigheten, og legger vekt på at ledelsen i pinsebevegelsen ikke har verktøyene som skal til for å gripe inn i menigheter.

– Det må et helt nytt lederskap på plass for at ting skal endres i Sentermenigheten. Og jeg har lite tro på at lederrådet har nok innflytelse med det begrensede mandatet de har i dag.

LES OGSÅ: Krever svar om forsoning i Jesus Revolution

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter