Nyheter

Risikerer fengsel for papirløse

Arne Viste risikerer to års fengsel for å ha ansatt papirløse uten lovlig opphold. Nå vil han ha en rettslig avgjørelse rundt papirløses rett til arbeid.

I går skrev Vårt Land om eritreiske Issayas Hagos (28) som har fått endelig avslag på asylsøknaden, men som ikke kan returneres til hjemlandet i fraværet av en returavtale med eritreiske myndigheter. Dermed oppholder han seg i Norge uten rett til arbeid, helsetjenester eller utdanning. Det finnes ikke tall på hvor mange som er i samme situasjon som Hagos, men ifølge Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) kan det gjelde flere tusen.

Umenneskelig

– Situasjonen for disse personene er umenneskelig og nedverdigende. Politikerne baserer politikken på å gjøre det verre i Norge enn i hjemlandet slik at folk forlater Norge, sier Arne Viste.

Viste er daglig leder i det Stavanger-baserte bemanningsbyrået Plog AS og har ansatt fire ikke-returnerbare immigranter uten arbeidstillatelse og lovlig opphold i Norge. Ifølge Viste selv kan han få opp mot to års fengsel for ansettelsene, men det er en risiko han er villig til å ta.

– Disse menneskene utnyttes gjennom slavekontrakter og prostitusjon. Hva er feil med at de får lov til å vaske?

Viste forteller at han vurderer å ansette flere ikke-returnerbare asylsøkere fremover.

For hver person Viste har ansatt har han informert skattemyndighetene og politiet. Selv om politiet påpeker at Vistes ansettelser er straffbare, har de valgt å ikke opprette straffesak.

LES MER: SV tar saken til Stortinget

Vil til retten

Selv mener Viste at han både har Grunnloven og Menneskerettighetene på sin side når han ansetter ikke-returnerbare asylsøkere. Han peker spesielt på Grunnlovens paragraf 110 som sier at staten skal legge forholdene til rette for at ethvert arbeidsdyktig menneske har mulighet til å arbeide, samt FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter som slår fast at ingen mennesker skal behandles nedverdigende.

Viste forsøkte for to år siden å ta ut en stevning mot staten for å få prøve praksisen med å ikke la ureturnerbare asylsøkere få arbeide. Da ble stevningen avvist med begrunnelsen om at han ikke hadde en rettslig interesse i saken.

– Det er slett ikke forvaltningen er på trygg grunn her, sier Viste.

– Enten må de ta en rettssak på det eller endre praksis. Jeg håper på en rettssak som sier at dette er ulovlig. Dermed kan de ureturnerbare asylsøkerne som ikke har fått lov til å arbeide få oppreisning, fortsetter han.

LES OGSÅ: Får husly mot sex med eldre kvinne

Har ikke prioritet

Christine Kleppa, politiadvokat i Rogaland politidistrikt, sier at Vistes sak ikke har prioritet per nå.

Er det da fritt frem for andre å ansette asylsøkere uten arbeidstillatelse?

– Det er selvfølgelig ikke fritt frem å ansette ikke-returnerbare asylsøkere uten arbeidstillatelse. Men vi vil ikke iverksette en etterforskning for å imøtegå prinsipielle saker, det som går på politikk, noe som virker som formålet med Plog AS. I utgangspunktet er det han driver med straffbart, men det er andre saker som har prioritet, sier Kleppa.

– Politiet er ikke satt til å mene noe om lovgivningen som er gitt. Vi er her for å følge de lover og retningslinjer vi har fått fra Stortinget, fortsetter hun.

Verken Justis- og beredskapsdepartementet eller Arbeids- og sosialdepartementet var tilgjengelige for en kommentar mandag.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter