Nyheter

Forslag om navneendring skaper debatt i Israelsmisjonen

Flere tar til ord for et navn uten «Israel» og «misjon». Satsing på yngre målgruppe skapte også høy temperatur på landsmøtet.

Et såkalt veivalgsdokument ble presentert under landsmøtet til Den Norske Israelsmisjon (DNI) fredag. I dokumentet argumenteres det blant annet for å endre navnet på organisasjonen.

Landsmøtet ga sin enstemmige «støtte til at det utarbeides en strategi for implementering av prosjektets forslag og føringer, men forslaget om navneendring møtte mye motstand.

– Navn og budskapet det formidler er viktig. Hva blir igjen om en tar vekk både Israel og misjon, spør Inger Kristine Løge.

– Vi må være modige

I veivalgsdokumentet påpekes det at «Israel» ofte av utenforstående assosieres med staten Israel, mens det for misjonen er avgjørende å vise at det ikke er staten, men det jødiske folket, som er organisasjonens målgruppe. Det står også at «misjon» er en svært kontroversiell betegnelse både i Israel og hos mange jøder.

– Israelsmisjonen må være modige. Vi kan ikke være feige og bare følge verdens tankegang, det gjelder navn og mange ting. Vi må stå for noe. Det blir respektert, selv om noen kan reagere på det, sier Reidar Skaiaa.

LES OGSÅ: Striden rundt grunnleggerne av Jesus Revolution øker i styrke

– Starter på minus

Avtroppende styremedlem Brit Hvalvik er ikke enig i at navnet må beholdes.

– Det er greit at et navn skal skape nysgjerrighet hos folk, men når det oppfattes så negativt at vi starter på minussiden og må forsvare og forklare oss opp til null før vi kan begynne å skape engasjement er det et problem, sier hun.

Hun sier hun er redd de som argumenterer mot navneendring ikke har helt kontakt med opinionen i samfunnet.

Return2Sender

Verken Hvalvik eller komiteen bak veivalgsdokumentet har foreløpig foreslått noe nytt navn til organisasjonen. Navnet som brukes på ungdomsorganisasjonen i DNI, Return2Sender (R2S) har vært oppe som forslag og fikk både støtte og motstand på Landsmøtet.

– Når det gjelder navnet er det ingen tvil. Det bør være Return2Sender. Ungdommene har hatt det navnet og nå er det på tide at vi voksne også tar det i bruk, sier John Erling Jerstad som er kretsleder for DNI i Møre og Romsdal.

Return2Sender-navnet spiller på at evangeliet skal tilbake til jødene som det kom fra opprinnelig.

Navnet på DNIs ungdomsorganisasjon klinger ikke like godt i alle delegatenes ører.

– «Return to sender» oppfattes som et negativt uttrykk for engelsktalende. Det betyr at budskapet ikke kom frem, men kommer i retur, sier Anne Margrethe Lund som er engelsklærer.

LES OGSÅ: Slik trekker en av Europas største misjonsorganisasjoner ungdom

– Opp til landsstyret

Generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann sier det er opp til landsstyret å bestemme om det blir et navneskifte.

– En navneendring må ha en tydelig forankring i organisasjonen. Demokratiet i Israelsmisjonen fungerer slik at alle har en stemme og bruker stemmeretten sin ved å velge et styre og så får det være opp til styret om det eventuelt skal stemmes over på et annet landsmøte.

Satser på yngre målgruppe

En annen ting som ble diskutert på DNIs landsmøte var behovet for å nå yngre målgrupper.

«Misjonens framtidige støttespillere er aldersgruppen 50-minus. Denne gruppen må prioriteres, vinnes og pleies, og de ansattes innsats skal primært tilgodese denne aldersgruppen», står det i veivalgsdokumentet.

– Jeg blir nokså frustrert over at det er snakk om at det kun er de under 50 som skal være med. Vet du hva, vi er viktige alle i hop! Hver alder har sin tid og hver alder må bidra, sier Inger Kristine Løge.

Avtroppende leder for Return2Sender, Håvard Maurstad, var klar på at en prioritering av de yngre ikke betyr at DNI ikke trenger de eldre.

– Dere er viktigere enn noen gang. Det å fokusere på yngre målgrupper betyr ikke å glemme dere, sier Maurstad.

Ung ny assisterende generalsekretær

På landsmøtet ble Vegard Soltveit presentert som ny assisterende generalsekretær. Han er 27 år og overtar 15. august etter Jorunn Andestad Langmoen. Soltveit har blant annet bakgrunn fra Indremisjonsforbundet og Laget.

– Vegard har både riktig alder og bakgrunn for denne stillingen. Vi trenger personer med kompetanse som også kjenner de unges kultur, språk og levemønster, sier generalsekretær Heitmann.

Soltveit var til stede på Landsmøtet og er spent på å begynne i den nye stillingen.

– Jeg synes det er sprekt av DNI å satse på meg som er så ung. Det viser at det ikke bare er ord, men også handling bak veivalgsønskene, sier Soltveit.

LES OGSÅ: Kristne organisasjoner skal rydde opp i ukultur etter «Frelst-debatten»

Ønsker flere barnefamilier

Både Heitmann og Soltveit er opptatt av at de klare føringene for målgruppesatsning ikke utelukker de andre målgruppene.

– Det å satse på unge er ikke en enten/eller sak. Alle må få føle at de hører til, sier Soltveit.

Heitmann håper flere barnefamilier vil engasjere seg i Israelsmisjonen.

– Vi har utviklet et konsept på sommerstevnene hvor vi har klart å rekruttere barnefamilier, men skulle gjerne hatt enda flere unge familier engasjert, sier han.

LES OGSÅ: SV vil ha abortklinikker til utlandet

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter