Hvert år bruker rundt 15 frivillige fra Sjømannskirken to av ferieukene sine på å dele ut over 35.000 vannglass om natten til norske ungdommer på feriestedene Magaluf på Mallorca og Ayia Napa på Kypros. Nå i helgen starter sesongen på Magaluf.
– Det er en god måte å få dem til å stoppe opp litt, og få i gang en samtale, forteller Camilla Grimsby.
Hun har valgt å bruke to av sine ferieuker på å vise omsorg for norske ungdommer på sydenfylla.
– Det føles veldig meningsfylt og vi møter så mye takknemlighet. Ungdommene er så utrolig glad for at det er noen voksne der, og det er en trygghet for dem å vite at de kan komme til oss, sier Grimsby.
LES OGSÅ: – Naboguttens familie har ikke råd til sommerferie
Presser grensene
Ungdommene de frivillige fra Sjømannskirken jobber med på vannutdelingene er i alderen 17 til 22 år. For mange er det første gang de reiser på ferie uten foreldre.
– Det er ofte de trenger hjelp til å komme seg til legen, finne hotellrommet sitt eller rett og slett holdes mens de spyr. Det er et vanvittig jag, høyt tempo og et vanvittig press fra vennegjengen. De skal presse grensene og være den som tør og våger, forteller Grimsby.
Hun forteller om en norsk gutt som opplevde at hele kameratgjengen hans hadde jaget seg opp for å gå og finne en prostituert.
– Han var ikke helt med på dette og hadde gått veldig mange runder med seg selv. Til slutt kom han tuslende og spurte om han kunne få sitte med oss, forteller hun.
LES OGSÅ: «Norsk ungdomsfyll er så voldsom at den er fremmedgjørende»
Gjør ting de angrer på
Europeiske Reiseforsikring, som er med og støtter Sjømannskirkens vannutdeling, gjennomfører hvert år en reiseundersøkelse blant nordmenn. Den viser at mange unge gjør ting de angrer på når de er på ferie.
– Én av tre under 30 år sier de har angret på noe de har gjort. Det kan være alt fra overdreven pengebruk til å ha ubeskyttet sex, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.
Årets undersøkelse viser også at alkoholbruken er svært utbredt. 98 prosent oppgir at de drikker.
– Det er en høy partyfaktor på ferierende nordmenn. Fire av ti sier at de har sett overstadig berusede nordmenn, sier Vennesland.
Undersøkelsen viser også at fire prosent har opplevd at de selv eller noen i reisefølget har fått psykiske problemer eller angst på reise.
– Dette er ofte noe som følger med overdreven alkoholbruk, og aldersgruppa 16-30 år er overrepresentert her. På partydestinasjonene ser vi at lite søvn også spiller inn. Ungdommene fester seg syke, forteller Vennesland.
Problematisk alkoholkultur
Psykolog Judith van Der Weele er bekymret for den norske alkoholkulturen.
– Nordmenn har en stolthet knyttet til at vi oppdrar barn uten vold og jobber for trygge liv uten mobbing, men ruskulturen som ligger i norsk oppdragelse får veldig liten oppmerksomhet. Dette er nok en av de mer skadelige sider ved norsk oppdragerpraksis, sier psykologen, som opprinnelig kommer fra Nederland.
Hun mener Sjømannskirkens innsats er uvurderlig, også ved at den dokumenterer effektene av denne oppdragerpraksisen.
– Jeg har alltid undret meg over den dobbeltmoralen som foreldre viser gjennom klar forståelse og vennlighet overfor at barn på sin ferd inn i voksenlivet skal eksperimentere med fyll, mens de samtidig sier at dette er noe man ikke skal gjøre før man er 18, sier hun.
LES OGSÅ: Unge tv-seere har etterlyst en rollefigur som Sana i Skam
For førstereisgutter og -jenter
Kommunikasjonssjef i Sjømannskirken, Linn Mevold Skogheim, sammenligner ungdommene som reiser for første gang alene til Syden med førstereisguttene Sjømannskirken i sin tid ble opprettet for å hjelpe.
– Vi gjør dette på bakgrunn av et behov vi har sett. Slik var det også da Sjømannskirken startet for 152 år siden. En så et behov for unge sjømenn på 15 år som reiste ut for første gang alene. Også da trengte ungdommene et annet tilbud enn å henge i baren hele tiden, forteller hun.
Sjømannskirken har allerede kirker i områdene der de deler ut vann. I Ayia Napa har de drevet med vannutdeling siden 2012, og i Magaluf startet de i fjor. De har også prøvd å få til vannutdeling i Alanya i Tyrkia, men har ikke fått tillatelse fra myndighetene der.
– I Ayia Napa og Magaluf kommer vi til å fortsette dette arbeidet for vi ser at behovet er stort og at det øker fra år til år, sier Mevold Skogheim.
Først og fremst omsorg
Sjømannskirken er opptatt av at vannutdelingen skal være et tilbud uten for mye pekefinger, men med omsorg for ungdommene.
– Aller viktigst er å være et voksent medmenneske som kan være en samtalepartner, en støtte og et omsorgsmenneske som ungdommene trenger når de ofte er veldig beruset, sier Mevold Skogheim.
– Det viktigste er at ungdommen blir sett. At de vet det er et trygt sted de kan komme til når og hvis det skulle skje noe, sier Grimsby og legger til at den fysiske effekten vannet har også er svært viktig.
LES OGSÅ: Slik trekker en av Europas største misjonsorganisasjoner ungdom
Samtaler om tro
Vannutdelingsprosjektene har heller ikke som mål å være evangeliserende, men de frivillige opplever likevel å få samtaler om Gud og troen.
– De frivillige går med Sjømannskirkens T-skjorter og opplever også at folk de treffer spør om Gud og kanskje også har lyst å ha en samtale om tro, sier Mevold Skogheim.
Grimsby opplever også at å dele ut vann er en god innfallsvinkel.
– Det stopper dem kanskje lite grann og får dem til å sette seg ned og bremse litt. De er så tillitsfulle, og det tror jeg er fordi det er Sjømannskirken. De tenker de kan stole på den, sier hun.
Hun har opplevd å få dele opplevelser og tanker om tro.
– Det er jo ikke derfor vi er der, for å evangelisere, men det kommer ofte som en følge, og da tar vi jo den, ler Grimsby.