Nyheter

Overveldet av interessen for urfolk og forsoning

156 konferansedeltakere fra 29 land kommer til Trondheim for å samtale om forsoningsprosesser og urfolk.

– Vi er overveldet over interessen. Tiden er moden for en fordypet samtale om behovet for forsoning mellom urfolk og storsamfunn, sier Tore Johnsen, generalsekretær i Samisk kirkeråd.

I samarbeid med Kirkenes verdensråd arrangerer Samisk kirkeråd i Den norske kirke en internasjonal konferanse om urfolk og forsoningsprosesser. Urfolkskonferansen holdes mandag og tirsdag i forbindelse med at Sentralkomiteen i Kirkenes verdensråd samles i Trondheim.

– Interessen er større og bredere enn vi trodde. For å sikre plass til internasjonal deltakelse har vi vært forsiktige med å markedsføre konferansen her hjemme. Likevel måtte vi tidlig utvide fra 100 til 150 deltakere, og har nå god deltakelse fra Sápmi, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Ønsker samiske symboler på presteklær

Bred interesse

Av 156 påmeldte er 65 fra andre kontinenter enn Europa. 29 land og 30 ulike urfolk er representert. 90 deltakere har urfolksbakgrunn. Målet har vært å bringe sammen grasrot, aktivister og ledere både i og utenfor kirkene – urfolk og ikke-urfolk – til en fordypet samtale om forsoning. FNs spesialrapportør for urfolk og en av kommisjonærene fra Canadas Sannhets- og forsoningskommisjon er blant bidragsyterne.

Blant de påmeldte er blant annet Sametingets politiske ledelse i Norge, Sveriges diskrimineringsombud, Canadas ambassade og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

LES OGSÅ: Refser Samisk kirkeråd etter homovedtak

Lang prosess

Samisk kirkeråd har jobbet med forsoningstemaet lenge. Da Kirkemøtet i 1997 offentlig beklaget Den norske kirkes medvirkning i fornorskningsprosessen, var det Samisk kirkeråd som hadde arbeidet frem saken.

– Vi opplevde skepsis i enkelte samiske miljøer når vi senere har snakket om behovet for forsoningsprosesser mellom det samiske og norske samfunnet. Jeg tror det har bunnet i en redsel for at all prat om forsoning lett innebærer å kompromisse med sannheten. Men forsoning må alltid starte med å snakke sant om den uretten som har skjedd, sier Johnsen og legger til:

– Stillhet, uvitenhet og fornektelse preger fortsatt forholdet mellom urfolk og majoritetssamfunn mange steder i verden. Å bryte ettervirkningene av historisk kolonisering og undertrykking krever konkrete tiltak, og kirkene har i lys av sin historiske rolle et ansvar for å bidra, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Kristelig Pressekontor

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter