– Det er først og fremst fryktelig tragisk. Det er en stor, menneskelig tragedie, men også et direkte angrep på en minoritetsgruppe, sier Ingvild Endestad leder i FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (tidligere Landsforeningen for Lesbiske, homofile, bifile og transpersoner).
Lørdag deltok hun på Regnbuedagene i Bergen. Søndag våknet hun opp til nyheten om et massedrap på en nattklubb for homofile i Orlando, USA.
– Hendelsen understreker hva som er virkeligheten, og det vil komme til å prege oss når vi nå går inn i en måned hvor vi skal feire synligheten, sier Endestad.
Hun sikter til festivalen Oslo Pride, som har som formål å vise frem skeiv kultur, samt sette søkelyset på gruppenes rettigheter og inkludering i samfunnet. Festivalen starter til helgen.
– Det er viktigere enn noen gang. Vi jobber med en egen markering, men ofrene vil selvfølgelig være i tankene våre i alt vi gjør i tiden fremover.
LES MER: 50 drept i skytedrama
Massemord
50 personer ble drept i skytedramaet i Orlando. I tillegg er 53 personer skadet.
Gjerningsmannen, Omar Mir Seddique Mateen (29), ble skutt og drept av politiet. Han var muslim og skal ha ringt nødnummeret underveis i angrepet og sverget troskap til terrorgruppen IS.
I en tale søndag kveld karakteriserte president Barack Obama skytingen som et angrep på LHBT-miljøet.
LHBT er en samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.
– Dette er en særlig hjerteskjærende dag for alle våre venner, våre amerikanske medborgere, som er lesbiske, homofile, bifile eller transpersoner. Skytteren gikk målrettet til angrep på en nattklubb hvor folk samlet seg for å være blant venner, for å danse, synge og leve, sa presidenten.
LES MER: Solberg om skytedrama: – Forferdelig
Hatkriminalitet
– Det forferdelige massedrapet i Orlando viser at det ikke er nok å ha lover som sikrer LHBT-personers rett til å vise sin kjærlighet, man må også ha lover som forbyr diskriminering, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty.
Hun forteller at organisasjonen har registrert en økning i omfanget av hatkriminalitet mot LHBT-personer, blant annet i Russland.
– Hatkriminalitet er voldshandlinger rettet mot en person fordi vedkommende tilhører en gruppe. Det er altså ikke bare et angrep på enkeltindividet, men et angrep på hele gruppen. Det er skremmende og terroriserende, sier Kaatee.
Hun viser til eksempler fra Russland og Uganda hvor LHBT-personer får merke konsekvensene av lover som i ulik grad kriminaliserer dem.
Diskriminering
Endestad i FRI mener flere LHBT-rettigheter også gjør motstanden mot gruppen mer synlig.
– De som vil begrense LHBT-gruppenes rettigheter bruker maktmidler for å få det til.
Hun viser til USA hvor enkelte delstater har vedtatt lover som gjør det mulig å diskriminere LHBT-personer. Lovene er kommet som en reaksjon på at høyesteretts uttalelse om at homofile har en grunnlovfestet rett til å gifte seg.
– Det finnes blant annet en lov som pålegger transpersoner å gå på toalettet som er tiltenkt deres biologiske kjønn. I Indiana er det også lovelig å nekte homofile servering med begrunnelse i egen religiøs overbevisning.
LES MER: – Vi kjenner alle en homofil
Tar avstand
Muslimer i flere land har tatt avstand fra angrepene i Orlando. Det gjør de også i Norge.
– Vi er dypt rystet over massakren i Orlando, og fordømmer drapene på det sterkeste, sier talsmann for Islamic Cultural Center, Najam Ul Saqib Farham.
Han snakker på vegne av en av de største moskeene i landet, og understreker at angrepet ikke har noe med islam å gjøre.
– Toleranse, åpenhet og frihet skal fortsatt være viktige grunnpilarer i våre samfunn. Vi ber Allah, spesielt i denne fastemåneden, om å trygge våre samfunn fra slikt ondskap, sier Farham.