Nyheter

Polygami i troen

Polygami, eller flerkoneri er et økende problem i Norge. Dette er hva noen av de ulike 
religionene sier om polygami.

Jødedommen:

I oldtidens jødedom var det ikke unormalt at en mann hadde flere koner eller konkubiner. Klassisk jødisk litteratur indikerer at ­polygami var lov i tidligere tider, før det ble forbudt. De hebraiske skriftene forteller om rundt 40 polygamister, inkludert Abraham, Moses, Jacob, Esau og ­David og Kong Salomon.

I det 11. århundre fremsa rabbineren Gershom et forbud mot flerkoneri. Dette ble akseptert av de europeiske jødene som utgjør rundt 80 prosent av verdens jøder. Men hos jøder i Midtøsten, Nord-Afrika og i Sentral-Asia har flerkoneri ofte vært en del av tradisjonen.

Noen jødiske familier fra Iran og Jemen har tilpasset seg den kulturelle skikken hvor familier består av en mann og to eller flere koner. I dag er det forbudt å inngå nye polygame ekteskap i Israel.

LES MER: Muslimer og polyamorøse ønsker flerkoneri

Islam:

Flerkoneri er akseptert. En mann kan ha opptil fire koner, ifølge Koranen. Men han må ikke favorisere én kone, og må behandle alle konene likt.

I Koranen står det også at en mann aldri kan dele sol og vind likt mellom kvinner, og derfor argumenterer noen muslimer for at Koranen forbyr mannen å gifte seg med flere kvinner. Noen hevder at monogami er å foretrekke og at polygami kun er tillatt i unntakstilfeller, som hvis det er få menn igjen etter krig.

Det står også i Koranen at det ikke er lov for mannen å gifte seg med gifte kvinner.

LES OGSÅ: Per Sandberg tar opp kampen mot flergifte

Buddhisme:

Det gjelder å oppnå nirvana, slik at man ikke lenger blir gjenfødt. Ekteskapet binder en person fast til jorden, derfor er religiøst sett ekteskapet noe man bør unngå i buddhismen. Det strider mot de religiøse prinsipper å trekke frem flerkoneri og ekteskap i den religiøse læren.

Hinduisme:

I tidligere tider var polygami praktisert innenfor hinduismen. I diktet «Ramayana» fortelles det at kong Dasharatha hadde tre koner. I en annen viktig hinduistisk skrift, Mahabharata, er kongedatteren Draupadi gift med fem brødre. Guden Krishna er sagt å ha over 1.600 koner. Hindusiste konger hadde ofte konkubiner eller flere koner.

Moderne hinduistiske ekteskapslov forbyr polygami, men det betyr ikke at polygami er avskaffet, isteden skjer det i det skjulte. Det finnes også polygame hinduister som har konvertert til islam for å omgå loven.

LES OGSÅ: Shoaib Sultan: – Flerkoneri er ingen teologisk diskusjon

Kristendommen:

Det finnes ikke et direkte forbud mot flerkoneri i det nye testamentet, men flere steder blir ekteskapet mellom mann og kvinne trukket frem.

I det gamle testamentet ser man at flerkoneri ble praktisert blant de gamle hebreerne, og Bibelen nevner flere polygamister, blant annet Abraham, Jakob, David og Kong Salomon.

Den katolske kirke forbyr polygami, men Martin Luther godkjente flerkoneri i enkelte tilfeller. En kristen reformasjonsbevegelse har midlertidig akseptert polygami som en bibelsk praksis, mens moderne protestanter mener alle former for polygami er forbudt i Bibelen.

, Mormonerne:

Polygami var ikke en del av den opprinnelige mormonske doktrinen, men i 1813 fikk amerikaneren Joseph Smith en åpenbaring fra Gud om at menn gjerne måtte ta flere koner.

I dag tar Jesu Kristi Kirke av de siste ­dagers hellige, bedre kjent som mormonerne, avstand fra flerkoneri, men noen likte ikke forbundet, brøt ut og dannet nye grupper. Fundamentalistiske Jesu Kristi Kirke av siste ­dagers hellige og Kingston-­klanen er blant disse. Her praktiseres fortsatt flerkoneri.

LES MER: Hun bor i et land der flerkoneri er forbudt, men må dele mannen sin med en annen kvinne: Han er gift med begge.

Kilde: Kristeligt Dagblad og World Encyclopedia

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter