Nyheter

– Polygami er standarden, ikke unntaket

– Polygami er i utgangspunktet lovlig og praktiseres i de fleste muslimske land, opplyser Tone Sommerfelt, senior researcher ved Forskningsstiftelsen Fafo.

Når det kommer til polygami på verdensbasis deles det gjerne opp i ulike kategorier; lovlig og praktisert, ulovlig – men ikke straffet, ulovlig og avskaffet. I enkelte land er også statusen for polygami ukjent.

LES OGSÅ: Hun er den ene av hans to koner

Førsteamanuensis Berit S. Thorbjørnsrud ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo trekker frem Tunisia og Tyrkia som to land der polygami ikke praktiseres eller er lovlig.

– Polygami er i prinsippet lovlig og praktisert i alle land i Midtøsten. Prosentandelen av slike ekteskap er ikke så høy, men muligheten for menn til å inngå slike ekteskap er der, sier Thorbjørnsrud.

– Vanlig

Den britiske gratisavisen Metro bruker Adweek som kilde for å definere hvor i verden polygami er lovlig.

Egypt, Jordan, Somalia, Marokko, Vest-Sahara, Sudan, Sør-Sudan, Kenya, Tanzania, Saudi-Arabia, Afghanistan, Mali, Tsjad, Iran, Irak, Indonesia, Malaysia, Pakistan, Yemen trekkes frem som eksempler på land hvor polygami er lovlig og praktisert.

LES OGSÅ: Ingen vet hvor mange det gjelder

Mens Sør-Afrika og India er blant landende som trekkes frem hvor polygami er ulovlig, men ikke kriminalisert. Andre kilder sier det er lovlig i Sør-Afrika, og lovlig for muslimer i India.

DETTE SIER POLITIKERNE: Lover å følge opp saken

Ifølge Metro, er polygami ulovlig og avskaffet i Tunisia, Etiopia og Filippinene.

– Polygami er vanlig i både Afrika og Asia, spesielt i de landene som definerer seg som muslimske. I noen afrikanske og asiatiske land kan ikke personer som tilhører andre religioner enn Islam inngå polygamiske ekteskap, sier Thorbjørnsrud.

– Også blant ikke-muslimer

New World Encyclopedia trekker frem at polygami hovedsakelig praktiseres i Afrika, også blant ikke muslimer, og i Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

– Polygami forekommer sjeldent i Libanon, Tyrkia og Malaysia. I Kina var polygami lovlig frem til myndighetene mente det var skadelig for kvinnene som var likestilte arbeidere med mennene, står det videre.

LES OGSÅ: – Flerkoneri går under radaren

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter