Nyheter

Gift på samlebånd

Her har Kristin Langemyhr (24) og Fredrik Samdal (26) akkurat blitt gift. I bakgrunnen er et annet par i ferd med å si «ja». Lørdag inngikk 20 par ekteskap i Lademoen kirke i Trondheim.

Bilde 1 av 2

– Hun sa ja!

Fredrik Samdal gliser i sort dress, og kikker bort på sin minst like blide og bunadskledde brud. Paret har akkurat gått ned langs kirkegulvet i Lademoen kirke. I det lille kapellet som ligger i et rom til høyre for alteret, har de blitt herr og fru.

At det nå står et annet par ved alteret i kirkerommet og sier «ja» til hverandre, lar de seg tilsynelatende ikke affisere av. Heller ikke at det sitter et brudepar rundt et festpyntet bord og prater over en kopp kaffe. Eller at et tredje par blir intervjuet av TV2.

– At det er andre her, har jeg i grunn ikke tenkt så mye på. «Det er deres bryllup vi har vårt her.» Vi har hatt en høytidelig og fin vielse, sier bruden fornøyd.

LES MER: Åpner kirken for drop-in bryllup

Cupcakes med strøssel

Lademoen kirke åpner for drop-in-bryllup, skrev Vårt Land forrige uke. I løpet av en seremoni på 15 minutter, lørdag 28. mai, er det mulig å bli gift i kirken gratis, lokket menigheten i en Facebook-annonse i mars.

– Brudepar vil ha kirkelig ­vielse, men synes det har blitt for dyrt og tidkrevende, kunne sokne­prest Stein Ellingsgard fortelle.

Responsen på annonsen var overveldende. Så mange meldte seg på at de ble nødt til å sette strek.

– Vi har 21 par som står på lista vår i dag, forteller Marie Hauge Gonzalez i kirken denne lørdagen.

Vanligvis er hun nestleder i Lade­moen menighetsråd. I dag er arbeidsoppgavene av en noe annen karakter. I løpet av natta har hun bakt nærmere 80 cupkakes og dekorert dem med smørkrem og strøssel. Nå er det papirmølla­ som skal tas hånd om. I løpet av de fire neste timene skal hun sørge for å registrere parene og ta imot prøvingsattest­ene de har fått utstedt fra Folke­registertet. Det er alt parene trenger for å bli gift.

Skal vi være en folkekirke, må vi gi folket det de vil ha. Drop-in-bryllup er tydeligvis et udekket behov, sier hun.

LES MER: Kirken lager fellesfest og spontan-dåp for å dempe pengepress

Lave skuldre

I tillegg til henne er fire prester på plass, samt andre frivillige fra menigheten.

En eldre mann kommer med forsiktige skritt inn døra med en jevnaldrende kvinne.

– Hei, og velkommen! hilser Gonzales og smiler bredt.

Er dere brudepar?

Hvem som skal gifte seg er ikke alltid like åpenbart denne dagen. Mens noen bruder går for slør og hvite brudekjoler i taft og tyll, er det dem som kommer i knelange, fargerike kreasjoner eller i hverdagslige sommerklær. Også alderen spriker. Enkelte par er i midten av 20-årene, andre har rundet både 40, 50 og 60 år. Flere har barn.

Mannen som kommer inn døra viser seg å være en brudgom. Kvinnen er hans søster og forlover.

– Bruden er på vei, altså. Hun glemte prøvingspapirene, sier han.

Å gjøre blundere i et vanlig kirkebryllup kan gi noen og enhver høye skuldre. I dette bryllupet kan brudgommen slappe av med et stykke bryllupskake sponset av det lokale konditoriet mens han venter.

– Mange tenker at et kirkebryllup må være stort, formelt og dyrt. Derfor for velger de heller Tinghuset. Med dette konseptet har vi heller gått andre veien: Vi har ønsket å gjøre terskelen lavere ved å sette en konkret dato og ønsket folk velkommen, sier sokneprest Stein Ellingsgard.

LES MER: Egil Morland reagerer på massevigsel

Ingen spontan avgjørelse

Kristin og Fredrik er første par ut denne dagen. De har lenge ønsket en kirkelig vielse, men uten for mye styr. Festen tar de heller om et par år, fortalte Fredrik til Vårt Land forrige uke.

– Jeg har jo sett kritikk rettet mot denne formen å gifte seg på. Noen mener folk kan ta en for spontan avgjørelse, eller at man ikke blir forberedt godt nok fordi vi ikke har hatt vigselssamtale med presten. Men det er ikke tilfelle for oss. Vi har tenkt gjennom dette i mer enn lang nok tid, sier han på telefon, dagen før dagen, og legger til:

– Uansett hva man gjør vil det alltid være noen som synes at det er galt.

Paret ønsker å ha så få som mulig med seg inn under vielsen. På bryllupsdagen lukker de også kapelldøren for pressen. I mellomtiden sitter blant andre hans bror Steinar Samdal ute i det store kirkerommet og venter.

– Dette er et kjempegodt alternativ til Tinghuset, da. Jeg synes det er bra at paret gjør det på sin måte, kommenterer han.

– Du føler deg ikke snytt for en stor fest etterpå?

– Nei, men vi forventer en fest senere, altså, sier han og ler.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter