Nyheter

Bølge av alkoholforbud i India

I løpet av kort tid ligger det an til alkoholforbud i to indiske delstater. Landet sliter med store sosiale problemer som følge av alkoholmisbruk.

I april innførte myndighetene i den østlige delstaten Bihar med 104 millioner innbyggere totalforbud mot salg og bruk av alkohol. Denne uken vant AIADMK valget i delstaten Tamil Nadu, med løfter om innføring av alkoholforbud.

Arven fra Gandhi.

Dermed er India eneste ikke-muslimske land med omfattende alkoholforbud. «Landsfader» Mahatma Gandhi skrev allerede i 1921 at «hele landet er sykt av drikkingens forbannelse».

– Kamp mot alkoholmisbruk er blitt en kvinnesak i India, og med god grunn. Mange kvinner påføres en dobbel byrde ved å måtte leve med alkoholiserte menn, og så selv forsørge familien. Spesielt blant fattige og arbeidsløse menn er alkoholisme utbredt, sier forsker Kenneth Bo Nielsen ved Universitetet i Oslo.

Det indiske alkoholkonsumet er totalt dominert av brennevin. Overdrevent konsum utløser både grov vold og seksuelt misbruk, ofte innenfor hjemmet.

LES OGSÅ: Sykler endret indiske jenters liv

Politisk vinnersak.

Bihars førsteminister Nitish Kumar lovet å forby salg av alkohol da han vant valget i fjor høst. Han sier at forbudet nå skal gjennomføres, fordi «tiden er moden for sosial endring i Bihar».

– Kumar kjørte fram forbudsforslaget da valgseieren var truet. Dermed mobiliserte han mange kvinnelige velgere som opplever de negative virkningene av alkoholmisbruk, sier Bo Nielsen.

Forbudet i fattigdomsherjede Bihar er kontroversielt, blant annet fordi den også rammer moderate alkoholbrukere, og delstaten taper rundt seks milliarder kroner i alkoholavgifter. Forbudslinjen har like fullt støtte fra alle politiske partier, og 243 delstatsparlamentarikere har avgitt løfte om å avstå fra alkohol.

Nok en delstat.

Tamil Nadu blir trolig neste delstat med alkoholforbud. Der er de største partiene enige om å innføre et alkoholforbud etter denne ukens valg.

Delstaten har tidligere hatt alkoholforbud som er blitt avviklet, men har sett en økning i rusmisbruk etter at myndighetenes eget alkoholutsalg Tasmac har åpnet hele 6.800 butikker siden 1983.

– Forslagene om alkoholforbud blusser gjerne opp i valgtider. Flere delstater har tidligere innført forbud, bare for å fjerne det når politikerne har merket tapet av alkoholavgiftene, mens de positive virkningene har vært vanskelig å dokumentere, sier Kennet Bo Nielsen.

Kerala vil utvide.

Delstaten Gujarat med 60 millioner innbyggere har hatt totalt alkoholforbud siden 1958, mens delstaten Manipur er blant flere med brennevinsforbud. Den sørlige og relativt velstående delstaten Kerala vil utvide dagens delvise forbud til totalforbud innen 2025.

Ifølge en rapport fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) i 2014 økte alkoholkonsumet per innbygger i India med godt over 20 prosent fra 2005 til 2010, mens OECD-tall viser en 55 prosent økning fra 1992 til 2012.

– Den globale trenden med økning i alkoholforbruket per innbygger, skyldes hovedsakelig økt alkoholkonsum i Kina og India, trolig knyttet til mer aktiv markedsføring fra alkoholindustrien og økt inntektsnivå i disse landene, heter det i WHO-rapporten.

Mange dødsfall etter forgiftning.

I 2014 mistet nærmere 1.700 indere livet etter å ha drukket sprit utblandet med etanol eller plantevernmidler, mens det i fjor ble rapportert 90 dødsfall i Mumbai etter inntak av farlig hjemmebrent. Rundt hvert fjerde trafikkdødsfall regnes som alkoholrelatert.

– Hjemmebrenning er omfattende i India. Dette problemet samt tilknyttet kriminalitet vil selvsagt øke med alkoholforbud. Fattigfolk blir henvist til dårlig og ulovlig alkohol, mens de bemidlede alltid klarer å skaffe seg originalvarer. Forbudslinjen som ruspolitisk tiltak har ingen støtte i forskningen, påpeker India-ekspert Kenneth Bo Nielsen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter