Nyheter

Ap klarer ikke seile på arbeidsløsheten

Vanligvis flokker velgere seg til Ap i tider med arbeidsløshet. Nå sliter de med å holde seg over forrige labre stortingsvalg.

Med en nedgang på 3,8 prosent på Vårt Lands ferske gallup, ser Arbeiderpartiet nesten bunnen av 30-tallet. Høyre, sammen med sentrumspartier og SV, styrker velgermusklene. Ap faller til samme resultat som sist stortingsvalg på 30,8 prosent.

Vanligvis er Ap et parti som vinner frem i tider der velgerne søker trygghet. Med rekordhøy arbeidsløshet, og mens Ap selv markerer seg tydeligere på både klimasak og asyl, kunne man trodd at det ville gått bedre for Ap, sier valgforsker Frank Aarebrot:

– Den arbeidsløsheten vi ser nå, skulle velgermessig vært gode nyheter for Ap.

LES OGSÅ: Ap-topper mener regjeringen undergraver kvinne-arbeid

Opposisjonsparti som ikke markerer seg

Når det likevel ikke gjør det, ser valgforskeren flere grunner til det:

– Vi er i en periode som preges av politiske kompromisser. Når man prøver å kompromisse både i saker som skatt og innvandring, er det ikke rart at man, selv som opposisjonsparti, ikke har klart å markere seg: Å drive med kompromisser har hvert fall ikke en mobiliserende effekt. Det er heller ikke noen marsjordre til velgere, sier Aarebrot.

Valgforskeren påpeker at dette riktignok er helt rett tid å gjøre kompromisser for Ap: Med stortingsvalget godt over ett år frem i tid, og parallelt med at alle partier snekrer ny partipolitikk, har de tid til å vente.

I tillegg har debatten rundt både asyl og arbeidsløshet vært rolig i det siste, sier Aarebrot. Det kan forklare at det har vært vanskeligere å markere seg som opposisjonsparti.

LES OGSÅ: Frp vil røyke ut Ap i asylsaken

Veien mot stortingsvalget blir tøff

Ap-nestleder Trond Giske ser heller ingen grunn til å la varselklokkene ringe for partiet.

– Vi ligger også høyere enn dette på en del andre målinger, sier Giske.

Han viser til en nylig TV2-gallup som ga 35 prosents oppslutning til Ap.

Nestlederen underkjenner likevel ikke at veien frem mot neste stortingsvalg blir tøff. Både i kampen mot Frp og mot Høyre. Men inntil videre er det Frps vekst han ser som hovedgrunnen til at Ap ikke løfter seg:

– Den store forskjellen er at Frp vinner på målingene, og har gått fra 10 til 16-17 prosent. Og den veksten skyldes helt sikkert ikke saker som skattekutt til rike. Det skyldes en eneste ting; innvandringssaken, sier Giske.

LES PÅ VERDIDEBATT: Ap som nyliberalistisk sosialdemokrati?

Mye søkelys mot Frp og Høyre

Han støttes av stortingsrepresentant for Ap, Åsmund Aukrust, i at Frp har kunnet flyte på mye oppmerksomhet den siste tiden.

– Akkurat nå har det vært mye fokus på Høyre og Frp. De har hatt landsmøte og hatt all søkelys på seg og sine partiledere. Det kan hende det har vært med på å gi dem drahjelp på målingene, sier Aukrust, som tror partiet kommer til å vinne flere velgere frem mot stortingsvalget.

Potensialet er stort blant de yngre velgergruppene, mener han.

– Det er de unge som blir mest rammet av ledigheten. Både de som er ute i arbeid, og som er de første som må gå, men også alle de som ikke kommer seg inn i arbeidslivet, eller ikke får lærlingplass, begrunner Aukrust.

LES OGSÅ: Ap-representant vil ha sexprat i barnehagen

Men Sørvestlandet er unntaket

Den analysen støttes av stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg, en annen av partiets yngre garde. Han kommer fra oljekrise-rammede Rogaland, og får stadig rapporter fra venner og kjente som ikke får jobb.

I hans fylke og andre deler av sørvestlandet, har Ap imidlertid styrket seg den siste tiden. I følge Solberg kan det være et frempek mot nasjonal velgervekst:

– Andre målinger har nettopp vist at vi nettopp styrker oss her. Det er nok nettopp fordi de er så nær den krisen, og derfor i mye større grad forstår budskapet vårt, og behovet for å sette inn ytterlige tiltak for å møte arbeidsløsheten.

Solberg tror at innbyggerne i også andre regioner etter hvert vil ta innover seg konsekvensene av arbeidsløsheten.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter