Nyheter

Martyrutstilling provoserer i Danmark

Utstillingen «Martyrmuseum», som blant annet inneholder bilder av 11. september-terroristene, har skapt forargelse i Danmark lenge før noen har sett den.

Utstillingen skal finne sted i lokalene til teateret Sort/Hvid, hvis kunstneriske leder Christian Lollike tidligere har skapt kontroverser med et teaterstykke om Anders Behring Breivik.

Kulturminister Bertel Haarder er blant dem som er provosert over at terroristers portretter skal stilles ut side om side med andre historiske personer som har gått i døden for sine overbevisninger.

– Det er provoserende at man likestiller frihetskjempere og systembekjempere med terrorister fra Islamsk stat (IS) og andre som kun har som mål å drepe så mange mennesker som mulig, sier Haarder.

LES MER: Islam er ingen entydig religion

«Krenkende»

Utstillingen i Kødbyen i København skal inneholde portretter av blant andre den greske filosofen Sokrates og den polsk-tyske sosialisten Rosa Luxemburg. Sistnevnte ble drept av tyske offiserer under spartakistopprøret i Berlin i 1919.

– Det er en sammenblanding som er svært krenkende for pårørende til frihetskjempere eller for folk som har stor sympati for Rosa Luxemburg – som jeg selv har, sier den danske kulturministeren, som påpeker at han reagerer som «historisk interessert borger», ikke som minister.

LES MER: Ny karikaturstrid i Danmark

«Helter»

Danskene har vanskelig for å forestille seg å gå i døden for noe som helst, hevder Ida Grarup fra kunstnergruppen The Other Eye of The Tiger, som står bak utstillingen, overfor avisa Politiken.

– Som å fly inn i Twin Towers, skyte mennesker på Bataclan og sprenge seg i luften i Brussel i troen på en bedre verden. Derfor åpner vi et museum hvor disse menneskene inngår i utstillingen, sier hun og tilføyer:

– Vi jobber ut ifra tanken om at vi alle er helter i vår egen historie.

Kulturministeren har ikke tenkt til å besøke utstillingen.

– Hvis meningen er å provosere, så lyktes det. Og så behøver vi ikke snakke mer om det, sier han.

Utstillingen åpner 26. mai.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter