Nyheter

– Bare tull å spise mindre fett

30 år med feil kostholdsråd fra myndighetene har gjort mange fete. Forsker Mone Eli Sæland tror det sitter langt inne å innrømme at det var helt feil å råde folk til å spise mindre mettet fett.

– Avisen The Guardian beskriver hvordan myndighetene har støttet seg til forskere som advarer mot mettet fett, mens sukker er verst. Er det sukker og ikke fett som er verst?

– Det kommer an på hvem du spør. Mange av dem som sitter med makten, er skrivebordsbyråkrater som aldri har sett en pasient. Skal du posisjonere deg raskt, må du være enig med makten. Men det er ingen tvil, hvis du ser på hvordan kroppen tar til seg karbohydrater kontra fett. Nå er mennesker ikke helt like. Cirka 35 prosent av oss klarer dette helt greit. De løper på idrettsbanene og er i kjempeform. Men 65 prosent av oss blir fete hvis vi spiser kost med mye karbohydrater. Dette er noe som har vært på agendaen lenge, at kostrådene er feil.

LES MER: – Myndighetene har gitt feil kostholdsråd i 40 år

Ber kroppen lagre

Hva er problemet med sukker?

– Sukker snur hormonbalansen i en sånn retning at kroppen sier: «Legg på deg, legg på deg». Sjokolade er optimalisert for å legge på deg, fordi du både har sukkeret som sier «legg på deg» og fettet i tillegg.

– Er det riktig at hvis vi spiser mindre mettet fett, blir resultatet at vi spiser mer karbohydrater og sukker?

– Ja, og det blir feil. Vi skal ikke spise mindre mettet fett. Naturlig, mettet fett er ikke farlig. Det er mye forskning som tilsier det. Men når myndighetene nå skal gå ut i samarbeid med matvareindustrien, holder de seg til det gamle, og fokuserer på å få oss til å spise mindre mettet fett. Mindre salt er sikkert greit, men å spise mindre mettet fett er tull.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Spiste 17 gram i året

Er det sjokolade og godteri som er de viktigste sukkerkildene i kosten?

– Det viktige er blodsukkeret og hvor mye insulin du skiller ut. Det er insulinet som ber kroppen lagre fett av overskuddsenergi. Da kan det være brød, pasta eller ris. Det gir høyt insulin, senker fettforbrenningen og så legger man på seg. Nå har dette verdensomspennende kostforsøket pågått i 50 år. Det står fint oppsummert i denne artikkelen at det ikke har fungert, men man vil ikke innrømme det.

Trenger vi sukker i kostholdet?

– Raffinert sukker trenger vi ikke. Før var det dyrt, og på 1800 tallet var gjennomsnittsinntaket 17 gram i året. Det er ingenting. Nå har vi ubegrenset tilgang på mat og sukker.

Hvem ville du heller snakket med akkurat nå?

– Å snakke med Barack Obama ville vært kjekt. Men jeg ville kanskje bli så starstruck at jeg ble stum.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter