Nyheter

Bacon er sunnere enn sukker

Forskningsbløff: Helseministeren har bedt matvarebransjen om å bidra til at nordmenn spiser mindre mettet fett. Det kan vise seg å være helt feil om målet er god helse for alle.

I spesialforretningen Anni’s pølsemakeri i Mathallen i Oslo er det ikke magert kjøtt kundene vil ha.

– Folk som kommer til oss vil ha mest mulig fett, for det er der smaken sitter, sier daglig leder Aria Amirvar.

Han mener sukker er farligere.

– Det er ikke noe galt i å kjøpe­ fete lammelår. Vi kan heller kutte­ ned på andre ting og ikke ha sånn priskrig på smågodt, sier Amirvar.

LES MER: Tro kan gi bedre psykisk helse

Mindre fett

I 40 år har myndighetene i Norge og mange andre land gått ut med rådet om å spise mindre mettet fett. Det skal få ned risikoen for hjerte- og karsykdom, diabetes, kreft og overvekt. Men rådet kan ha virket stikk motsatt. Over hele verden blir flere overvektige. Det skjer i rike land, fattige land og i Norge også. Like mange som før får hjerte- og karsykdommer.

Før jul hadde helseminister Bent Høie (H) møte med flere aktører fra matbransjen og ba om hjelp til å få nordmenn til å spise mindre mettet fett. I en pressemelding sa departementet at vi spiser for mye mettet fett, cirka 15 prosent av energien vi får i oss. Det burde vært toppen ti. «Ein reduksjon i inntaket av metta feitt vil redusere risikoen for hjartesjukdom», skriver departementet.

Mone Eli Sæland forsker på samfunnsernæring og er ­betenkt.

– Det er ingen sikker påvist sammenheng mellom mettet fett og hjertesykdom, sier Sæland, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

LES MER: Eliteløperen orker ikke lenger lese om trening og diett

LES MER: En enkel ­joggetur kan bli en ­teknologisk labyrint hvis de kommersielle moteskaperne får bestemme.

Krangelen

Blant forskere og matinteresser har debatten gått i mange år. I en artikkel i den britiske avisen The Guardian nylig oppsummerer den tidligere 60 Minutes-journalisten Ian Leslie krangelen, og skriver at sterke motkrefter har sablet ned forskere som hevder at det farlige er sukker, ikke mettet fett. En av dem er John Yudkin, den fremste ernæringsforskeren i Storbritannia på 1960-tallet. Da han så på data om hjertesykdom, så han en klar sammenheng med inntaket av sukker, ikke fett. I laboratorieforsøk så Yudkin at sukker blir gjort om til fett før det går ut i blodstrømmen.

Den amerikanske forskeren Ancel Keys kalte Yudkins teori et «berg av dumhet», og anklaget ham for å gå kjøtt- og meieriindustriens ærend. Yudkin ville ikke svare med samme mynt. Flere kastet seg på. Det britiske sukkerbyrået avviste Yudkins funn som føleri. Verdens sukkerforskningsorganisasjon kalte Yudkins bok for «science fiction».

Keys gjorde fra 1958 til 1964 en studie av kosthold og helse i sju land: Italia, Hellas, Jugoslavia, Finland, Nederland, Japan og USA. Han mente å finne en sammenheng mellom inntaket av mettet fett og dødsfall på grunn av hjerteproblemer. Den såkalte Seven Countries Study ble lagt til grunn for rådet fra myndighetene i USA om å spise mindre mettet fett.

Senere har den italienske forskeren Alessandro Menotti gransket dataene Keys brukte, og funnet ut at det som hadde klarest forbindelse med dødsfall på grunn av hjertesykdom, var ikke mettet fett, men sukker. FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) gjennomgikk i 2008 alle studier gjort på dietter med lite fett, og fant ingen gode bevis for at mye mettet fett i kosten fører til hjerteinfarkt eller kreft.

LES MER: – Helse–TV er vår tids avgudsdyrkelse

Hekta

Sæland understreker at mindre mettet fett i maten kan føre til at man spiser­ mer karbohydrater ­inkludert sukker. Høyt inntak av karbohydrater gir ofte store svingninger i blodsukker, ­hormonforstyrrelse, nedsatt fettforbrenning og økt tendens til betennelse, med tilhørende økt risiko for hjertesykdom, ifølge Sæland. Dessuten gir det et sukkersug.

– Sukker påvirker samme reseptorer i hjernen som heroin. Praktisk talt hele den vestlige verden er hekta, og toleransen for sukker har stadig gått opp­over de siste 50 årene. Folk bør avruses, og til det er fett nyttig, sier hun.

Hun mener at kostholdsrådene fra myndighetene burde ha åpnet for mer individuell tilpasning.

– Omtrent en tredel av befolkningen ser ut til å holde seg friske og slanke med et høyt inntak av karbohydrater. Resten fungerer bedre med høy fettforbrenning.

Sæland tror nye tanker om kosten tvinger seg fram fra grasrota – ikke fra myndighetene.

Følger med

Linda Granlund, direktør for folkehelse i Helsedirektoratet, understreker at det ikke er bra å erstatte mettet fett med sukker.

– Det folk gjør, kan være noe annet enn myndighetene sier. Vi ønsker at man skal redusere inntaket av mettet fett og heller erstatte det med umettet fett. Å erstatte mettet fett med sukker eller raske karbohydrater, er ikke bra.

LES MER: Usunn livsstil tar flere liv enn sult

Kosthold

Ifølge Granlund baserer Helsedirektoratet sine kostholdsråd på store kunnskapsoppsummeringer. Den siste ble gjort i 2011.

– Verdens helseorganisasjon skriver at ved å bytte ut mettet med umettet fett reduserer man risikoen for hjerte- og karsykdommer. I fjor kom nye amerikanske anbefalinger som sier det samme som vi, at maks ti energiprosent bør være mettet fett. Men vi følger med på ny forskning på området, sier hun.

– Ian Leslie skriver at de som mener problemet ikke er fett men sukker, blir motarbeidet?

– Jeg tror ikke det er så mye prestisje her. Seven Countries Study er fortsatt med i grunn­laget, men det er mye mer ­dokumentasjon i tillegg.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter