Nyheter

Paven rekker ut hånden til skilte og samboere

Pave Frans tar til orde for at den katolske kirken bør ha en mer forsonende holdning til skilte og samboere.

– Ingen kan bli fordømt for alltid, skriver paven i et dokument som ble offentliggjort fredag.

Dokumentet er pavens oppfølging av den såkalte familiesynoden som ble avholdt i Vatikanet i 2014, som ble fulgt opp av et bispemøte i 2015. I forkant av det første møtet ble det gjort en verdensomspennende undersøkelse blant katolikker.

Paven ønsket å få vite hva ­de troende tenker og mener om sex, familie, homofili, prevensjon – kort og godt om folk er på linje med kirkens holdning til vanskelige samlivsspørsmål.

LES OGSÅ: Paven godtar prevensjon mot zikaviruset

Døren på gløtt

Han ser ut til å åpne døren på gløtt for at skilte katolikker som har giftet seg på nytt, kan få gå til nattverd – noe reglene inntil nå har sagt de ikke kan. Unntak har vært gjort hvis de avstår fra sex med sin nye ektefelle.

Den katolske kirke anerkjenner ikke skilsmisse, selv om den juridiske skilsmissen er et faktum. I stedet har kirken en ordning med såkalt annulering av ekteskap. Ifølge katolsk lov (kirkerett) kan begrunnelsene for annullering være at den ene parten ikke ­ønsker barn, mindreårighet ved inngåelse, tvang, at den ene parten allerede er gift og psykisk sykdom.

En knapp måned i forkant av bispemøtet i fjor høst sendte paven ut et brev med sju punkter skal blant ­annet føre til at prosessen tar kortere tid og koster mindre.

LES OGSÅ: Norske kirkeledere kan lære mye av paven

– Homofile bør respekteres

I det nye dokumentet fra paven heter det at samboere bør ønskes velkommen og «rettledes, tålmodig og diskret». Han mener at homofile bør respekteres – men fastholder kirkens motstand mot homofile partnerskap og ekteskap.

– Kirken vender seg med kjærlighet til dem som deltar i dens liv på en uperfekt måte, heter det i pavens nye skriv, som har fått tittelen «Kjærlighetens glede» og er på 260 sider.

I tillegg taler paven varmt om kjærlighetens «erotiske dimensjon», og mener kirken bør ta selvkritikk for tidligere å ha hevdet at ekteskapets eneste formål var å få barn.

NTB Nyheter

NTB nyheter

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter