Nyheter

Likekjønnet vigsel splitter Kirkemøtet

Flertallet i liturgikomiteen vil ha ny liturgi som kan brukes av alle par. Mindretallet vil utsette hele saken.

TRONDHEIM: Lørdag morgen tar Kirkemøtet fatt på den saken som har fått mest oppmerksomhet i forkant av møtet og under kirkevalget i fjor høst: Vigsel av likekjønnede.

Det ble raskt etter kirkevalget klart at et flertall av delegatene ønsker at personer av samme kjønn skal kunne inngå ekteskap i Den norske kirke. Bispemøtet ba derfor Kirkerådet om å forberede saken til Kirkemøtet.

LES MER: Varsler mer homofilistrid

– Må kunne brukes av alle par

Innstillingen fra komiteen som har jobbet med saken, viser imidlertid at mindretallet ikke har gitt opp. 8 av 23 medlemmer foreslår følgende vedtak:

«Kirkemøtet ber om at det blir lagt fram en bredere utredning av saken, med særlig fokus på konsekvensene av likekjønnet vigsel for barns situasjon og rettigheter, og for kirkens helhetlige teologi om familien.»

Flertallet på 15 medlemmer ønsker imidlertid at Kirkemøtet vedtar utarbeidelse av liturgi for vigsel av likekjønnede:

«Et flertall i Kirkemøtet mener at det i tillegg til dagens liturgier for ekteskap og forbønn for borgerlig inngått ekteskap mellom kvinne og mann, må utarbeides tilsvarende liturgier som inkluderer likekjønnede par og som kan brukes overfor alle par.»

LES MER: – Kirken må tro mindre på staten og mer på seg selv

Risikerer utsettelse og avlysning

Bispekollegiet er delt på midten i synet på denne saken, men alle har forpliktet seg til å stemme for et vedtak som går inn for en vigselsliturgi for likekjønnede. Biskopenes eget vedtak sier imidlertid ikke noe om en liturgi som kan brukes av både likekjønnede og ulikekjønnede par.

Den løsningen kom på bordet først under Åpen folkekirkes årsmøte i vinter. Biskopene har ikke kommet med noen felles uttalelse om hvordan de stiller seg til en slik ordning, men Vårt Land vet at meningene blant dem er delte.

Dersom Kirkemøtet vedtar noe som Bispemøtet er uenig i, er regelverket i liturgisaker slik at biskopene skal ha saken til ny behandling før Kirkemøtet får den tilbake. Da kreves to tredels flertall for å gjøre gyldig vedtak. Et kirkemøtevedtak i strid med biskopenes innstilling vil derfor både utsette saken i ett år og dessuten kunne sette avgjørelsen om å innføre likekjønnet vigsel i fare.

TRYGVE W. JORDHEIM OM HOMOFILISTRIDEN: Kompromissets time er kommet

Går inn for reservasjonsrett

Biskopenes kompromiss forutsetter for øvrig at de prestene som vil reservere seg mot å vie likekjønnede, får anledning til det. Dette premisset ligger inne i komiteens flertallsforslag.

Det samme gjelder for andre kirkelig ansatte som ikke ønsker å medvirke ved selve handlingen, men ikke for dem «som gjør forberedende og oppfølgende kontorarbeid eller lignende», ifølge forslaget.

Flertallet i liturgikomiteen understreker også at det kun er personer som kan reservere seg, ikke menigheter: «Kirkemøtet forutsetter at disse liturgiene innføres som ordinære liturgiske ordninger. De gjøres gjeldende i hele Den norske kirke slik at alle medlemmene kan inngå ekteskap i sin lokale kirke.

LES MER: Kulturministeren lover ikke mer penger til kirken

Kan bli vedtatt i 2017

Saken skal behandles i plenum lørdag og mandag. Dersom Kirkemøtet vedtar å gå inn for en ny vigselsliturgi, vil denne kunne vedtas på neste møte, som er i januar 2017.

Kirkemøtet 2016 startet sist onsdag og avsluttes tirsdag. Kirkemøtet er Den norske kirkes øverste organ og samles én gang i året. Medlemmene representerer kirkens elleve bispedømmer og velges for fire år.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter