Nyheter

Reagerer på ikke-troende prestevikar

Sykehusprester er kritiske til sekulære samtalepartnere i prestetjenesten. – En naturlig utvikling, sier hovedprest på St. Olavs.

I fjor ble St. Olavs hospital det første sykehuset i Norge som ansatte en sekulær samtalepartner i prestetjenesten på sykehuset.

Dette har fått sykehusprestene ved sykehuset Innlandet, Guttorm Eidslott og Olav Nordengen, til å reagere. I fagbladet Sykepleien uttrykker de bekymring for at profesjonen deres blir vannet ut.

– For meg blir det ikke riktig å ansette en som ikke er prest eller diakon i sykehusets prestetjeneste, og som i tillegg ikke har noe forhold til den kristne tro, utdyper Eidslott til Vårt Land.

Han påpeker at sykehusprester i dag må gjennom teologisk utdanning og videreutdanning i sjelesorg.

– Hvis dette endres omdefinerer vi hva prestetjenesten er. Da kommer spørsmålet – hva skal dette inneholde?

LES OGSÅ: Prester er opprørte – må selv betale jobbreiser

Flerkulturell

For første gang sier flertallet i Norge at de ikke tror på Gud. Samtidig bidrar innvandring til et økt livssynsmangfold i Norge.

Det har de siste årene blitt debattert hvorvidt prestetjenestene ved sykehus, fengsel og i forsvaret gjenspeiler dette mangfoldet. NOU'en «Det livssynsåpne samfunn» fra 2013 legger vekt på at ulike livssyn må likebehandles i offentlige institusjoner.

Eidslott erkjenner at samfunnet er i endring, men mener prestene på sykehuset er i stand til å tilpasse seg.

– Sykehusprestenes arbeid er svært allsidig, og jeg opplever ikke at det er mindre behov for oss nå enn før. Vi har i lang tid jobbet med å legge til rette for at alle skal bli betjent ut fra sin tro og sitt livssyn.

– Jeg har aldri fått noe klage på at jeg ikke er flerkulturell nok, sier han.

Rådgivning

Cathrine Bang Hellum er den nye samtalepartneren på St. Olavs. Hun har tidligere jobbet som sykepleier, og går nå i et års vikariat for en sykehusprest.

Hun har ingen presteutdanning, men har kompetanse innen rådgivningsvitenskap.

Da hun ble ansatt, uttalte hun til fritanke.no at hun gjerne ber en bønn med pasientene hvis de ønsker det.

– Men det er viktig at de forstår det er min stemme, men deres bønn. Selv om jeg ikke tror selv, er det viktig å være et godt medmenneske og å respektere hvordan tros- og livssyn er en del av folks mestringsstrategier, sa hun.

LES OGSÅ: Etset kors i panna på kirkegjengere

Betjener alle

Hovedprest ved St. Olavs hospital, Øyvind Taraldset Sørensen, tror kritikken bunner i en ulik oppfatning av hva en samtalepartner er og gjør.

– Det er ingen ekskluderende tittel. Det at vi har en sekulær samtalepartner betyr ikke at prestene skal slutte å være samtalepartnere for pasienter og pårørende.

– Vi ønsker å ha et tilbud for alle. Da er det viktig at vi er åpen og inkluderende, slik at alle forstår at dette er et tilbud uavhengig av hvilken tro en har.

Han mener at prestetjenesten på denne måten kan imøtegå kritikken om at prestetjenesten på sykehus er et privilegium for Den norske kirke.

– Sykehusprester kan selvfølgelig snakke med alle som ønsker det. Men vi erfarer at det er enkelte som ikke ønsker å snakke med prester, og de skal også få et fullverdig tilbud fra oss.

På eget Initiativ

Sykehusprest Eidslott kjenner seg ikke igjen i den beskrivelsen.

– Jeg har personlig ingen erfaring med at noen har etterlyst en livssynsnøytral samtalepartner.

– Jeg har derimot formidlet kontakt til samtalepartnere fra andre trossamfunn. Men mitt inntrykk er at dette ordner pasienten og de pårørende ofte selv. Muslimske familier har for eksempel ofte en imam de kjenner som de selv kontakter.

LES OGSÅ: Kirken må åpne for ikke-kirkelige innslag i begravelser

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Vårt Land anbefaler

1

Mer fra: Nyheter