Nyheter

Venstre-Grande: «Ekstremt skuffet» over KrF

Et oppgjør om framtiden til småsykehus har utløst raseri i Venstre over KrF. Venstre-lederen dasker til mot sentrumskameraten.

Overfor Vårt Land bekrefter Trine Skei Grande at den «ukjente» sykehusstriden dem i mellom har vært den mest betente på svært lenge. Flere partikilder betegner også saken som en svært krevende sak i samarbeidet.

I en tale til partiets landsstyre tok Grande et hardt oppgjør:

– Jeg er ekstremt skuffet over KrF. De kunne vært med oss på laget. De stiller seg heller på utsiden og får ingen påvirkning, sa Grande til partifellene.

Nasjonalt har krangelen ikke skapt overskrifter, men lokalt har oppgjøret pågått. Stridens kjerne er regjeringens sykehusplan, der det handlet om fremtiden til en rekke småsykehus.

KrF «har ikke tatt ansvar»

De to samarbeidspartiene KrF og Venstre forhandlet tidlig denne måneden med regjeringen om hva slags funksjoner de små sykehusene skulle ha. Så hoppet KrF av – i siste sving.

– Jeg er for politikere som står for noe og som kjemper for noe. Og som får til noe. Det hjelper ikke bare å hoppe av og peke på andre. Du må ta ansvar – og de har ikke de gjort, sa Grande med klar adresse til KrF.

LES OGSÅ: KrF og Venstre splittes i kamp mot forbruket

Så brøt striden løs

Hun brukte lang tid på å tegne et bilde av nettopp Venstre som brukte makten sin for nettopp å sikre distriktssykehus. Grande hyllet partiets helsetalsmann for innsatsen.

– Vi vet hva det ville endt med om det ble en avtale mellom Ap og regjeringen enn Venstre og regjeringen, sa hun.

Etter at Venstre hadde gjort avtale med Høyre og Frp, tok KrF straks avstand fra kompromisset. Da startet striden.

Bollestads pressemelding

KrF sendte ut pressemelding med overskrift om at «Regjeringens sykehusplan sikrer ikke forsvarlig beredskap».

Talskvinne og nestleder Olaug Bollestad uttalte at KrF ikke kan støtte en plan som kan «frata de mindre sykehusene akuttkirurgien de har i dag». KrF hevdet altså at småsykehusene likevel ikke var sikre.

– Med skissen som regjeringen og Venstre er blitt enige om, vil resultatet fort være at de små sykehusene utarmes og at foretakene legger disse ned, uttalte Bollestad i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Støtten til kontanter smuldrer opp

V-topper drev brannslukking

Innad i Venstre utløste dette raseri og oppgitthet. Og KrFs fortelling utløste opprør lokalt i Venstre.

Venstre-topper måtte eksempelvis rykke ut til Flekkefjord, for å roe ned strid i egne rekker. Der fryktet lokale Venstre-folk at partiet hadde ofret lokalsykehuset.

LES OGSÅ: KrF skaffet Frp-hjelp mot Venstre

Grande: KrF valgte symbolene

De snart tre årene de to partiene har samarbeidet tett, har det tidvis vært knuter på tråden. Men episoder der Venstre-leder Grande går rett i strupen på KrF, er sjelden kost.

– Hvem er det du sikter til og er skuffet over: Er det KrF-nestleder Bollestad?

– Hvis KrF hadde hatt planer om ikke å bli med på sykehusavtalen, så skulle de sagt det litt tidligere. De fikk faktisk gjennomslag for mye, men likevel var det et større symbol i det å bryte ut. Så er jeg skuffet over at de diskrediterer gjennomslaget med å fare med direkte usannheter, svarer Grande.

Med «usannheter» tenker Grande på det bildet som ble skapt om fremtiden for sykehuset i Flekkefjord, der Venstre har stått rimelig sterkt.

– Er dette den mest betente saken det har vært mellom KrF og Venstre i senere tid?

– Ja, det er det, bekrefter Grande.

KrF slår tilbake

KrF-talskvinne Olaug Bollestad skriver i en sms til Vårt Land at partiet brøt ut fra forhandlingene da det viste seg at de så ulikt på kravet om sykehusene skulle ha akuttkirurgi:

– Vi ville sikre akuttkirurgien fra Stortinget og ikke ha en degradert tjeneste som skal bestemmes av de regionale helseforetakene, forklarer hun.

– Venstre sa hele tiden de ville følge KrF i akuttkirurgi, men gjorde ikke det på oppløpet. Da må de faktisk forklare sine lokale folk dette. For KrF har ikke dette vært et spill, men ramme alvor, uttaler Bollestad.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter