Nyheter

Kritisk til araberspørsmål

Undersøkelse om utvisning av arabiske israelere, får kritikk.

I undersøkelsen fra anerkjente Pew Research Center svarer 48 prosent av Israels jøder at de er enig i påstanden «Arabere bør utvises eller forflyttes fra Israel». En litt mindre andel, 46 prosent, sier seg uenig i denne påstanden.

Delt befolkning

Undersøkelsen tolkes av Pew slik at den jødiske befolkningen nærmest er delt på midten i spørsmålet om hvorvidt Israel på samme tid kan tjene som jødenes hjemland, og huse landets arabiske befolkning.

Svarene tolkes i undersøkelsen som om nær halvparten av israelske jøder ikke ønsker at landets rundt 1,75 millioner arabiske israelere, altså palestinske israelere, bør få være israelske borgere.

LES HELE SAKEN HER: Annenhver jøde vil utvise araberne

Kan misforstås

I The Jewish Community Online skriver Nathan Jaffay at selv om spørsmålet umiddelbart ser ut til å være rett fram, så kan det misforstås:

– Responderte de i forhold til alle arabere, slik man skulle tro ut fra måten resultatene er presentert på? Eller tenkte de på spesifikke tilfeller, eksempelvis arabere som støtter terror, eller slik statsminister Benjamin Netanyahu nå får sjekket av statens jurister: Å flytte ut av Israel familiene til terrorister som utfører angrep, spør Jaffay.

Den israelske sosiologen Sammy Smooha ved Haifa-universitetet karakteriserer i Haaretz spørsmålet som «misledende og vagt».

LES OGSÅ: Jøder sjokkerte over fiendskap mot arabere

Landbytte?

Kritikere mener at selv om ordet «utvist» er klart nok, er ordet «transfer», eller forflytte, åpent for tolkning. Den israelske meningsmåleren Camil Fuchs mener at det ordet som er brukt på hebraisk, haavara, kan tolkes slik at de vil kunne bli boende der de er, men at det da vil bli palestinsk land i form av landbytte mellom Israel og palestinerne.

Kritikerne synes enige om at mange sannsynligvis har oppfattet spørsmålet som om det gjaldt utvisning av hele den israelsk-arabiske befolkningen i Israel, men at også mange kan ha tolket spørsmålet på andre måter.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter