Nyheter

Vi har større vilje til å betale for etikk

Daglig leder Per Nitter Bondevik i Initiativ for etisk handel tror bærekraftige varer, produsert uten brudd på menneskerettighetene, snarere blir regelen enn unntaket de neste tiårene.

Vårt Land forteller nå at bistand og etisk handel aldri har hatt større oppslutning i EU.

Det får Per Nitter Bondevik, daglig leder i Initiativ for etisk handel, til å juble.

Han kaller det oppmuntrende at viljen til å betale økt pris for etiske varer er på plass:

– De siste 10–15 årene har vi fått en betydelig større andel sertifiserte jordbruksprodukter fra sør i hyllene. Dagligvarebransjen er blant de som har fått øynene opp for at bærekraft og lønnsomhet henger tett sammen.

Han tror at om noen år vil europeiske forbrukere ikke lenger måtte velge mellom rettferdige bananer eller ikke - de vil forvente at bananene uansett er produsert under akseptable vilkår.

LES OGSÅ: Miljøhensyn lønner seg

Positiv trend.

Bondevik påpeker at det er relativt lett å svare positivt i en undersøkelse på om man vil betale mer for rettferdig produserte varer.

– Noe annet er hva man gjør i butikken. Der velger de fleste det de har lyst på, eller det billigste, sier Bondevik.

Han ser likevel en positiv trend der flere ledd i varekjeden er blitt mer opptatt av å holde en etisk standard. Dermed øker andelen varer som er produsert under akseptable former.

LES OGSÅ: En mer etisk mobil

Etiske kjerneverdier.

– Vi får flere henvendelser fra unge oppstartere som vil sikre seg at de gjør ting riktig helt fra starten. De ønsker å ha rettferdighet og etikk som en del av deres kjerneverdier, sier Bondevik.

Han tror næringslivet i økende grad ser sammenhengen mellom bærekraft og business kjenner på økende omdømmerisiko det er dersom deres leverandører bryter grunnleggende miljø- og arbeidstakerstandarder.

– Det er ingen grunn til at fattige bønder skal betale prisen med dårlig helse og dårlig lønn for at vi skal ha billige varer.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter