Nyheter

Stortinget fyller 150 år

I år er det 150 år siden stortingsbygningen ble 
oppført. Hva er det mest spesielle med den, 
jubileumsbokforfatter Peter Butenshcøn?

– Den er helt enestående egen­artet. Arkitektonisk ligner den ikke på noe, verken i Norge ­eller andre land. I Norges historie 
er det den viktigste nasjonale ­bygning i vårt demokrati.

Hvor viktig er det for den ­øverste folkevalgte forsamling å ha et eget hus?

– I starten møttes Stortinget hvert tredje år, og da var det ikke viktig. Etter hvert ble det et arbeidssted, og da var det nødvendig å gi politikken et visuelt inntrykk. Stortinget er et visuelt symbol på det vi setter pris på, og til det trenger man et hus — slik slottet er et bilde på kongedømmet.

Hvorfor var de lenge ikke enige om å bygge et eget hus?

– Det var viktigere å bygge gale­hus og fengsel enn å bygge ­parlament. Det var særlig bonde­representantene som var opptatt av at man ikke skulle ødsle ­penger i en fattig nasjon. Først i 1830 var representantene enige.

Hvor overdådig var det i 1866?

– Det var ikke overdådig, men beskjedent i størrelse og langt fra prangende. Det måtte stå opp mot kongens slott og ikke være underdanig i forhold. Det ­skulle være en mellomting mellom et nøktern møtested og en storslått demonstrasjon av politikkens betydning.

Hva forteller bygningen om den tiden den ble bygget?

– Den forteller om en tidlig funksjonalisme der folkets forsamlingssal er vendt ut mot folket. Bygningens funksjon er klart synlig i dens form. De to ­fløyene er armer som strekker seg ut mot folket.

Ser vi den symbolikken i dag?

– Det er jeg usikker på, men det er en tydelig og stor idé. I dette huset skulle det ikke være noe hemmelighetskremmeri. Det var viktig at det lå nede på gate­plan og tilhørte byen, åpent og tilgjengelig. Man kunne gå rett inn i bygningen.

Hva vil du ha mer av i norsk politikk?

– Ydmykhet — blant politikere.

Når gjorde du sist noe for ­
første gang?

– I dag morges — da jeg vandret i åsen over Molde.

Hva er hellig for deg?

Europeiske katedraler.

Mer fra: Nyheter