Nyheter

Justisdepartementet svarer på 'rasekritikk'

Avviser at utsendingskrav har ført til at politiet stopper folk basert på hudfarge.

– Vi kan ikke se at vi bidrar til «racial profiling», skriver statssekretær Gjermund Hagesæter (Frp) i Justisdepartementet i en e-post.

Organisasjonen Mot Offentlig Diskriminering (OMOD) mistenker at kravet om at 7.800 uten lovlig opphold skulle ut landet i 2015, har ført til nettopp det. Justisministerens politikk har etter alt å dømme ført til at folk har blitt sjekket av politiet kun basert på hudfarge, hevdet organisasjonen i Vårt Land i går.

Tilbakeviser anklager

OMOD viser til en aksjon i Molde-området i fjor sommer der over 150 ble sjekket, men kun seks uttransportert. Det tyder på at hudfarge var det eneste politiet hadde å gå på, mener OMOD, som sendte en rekke spørsmål til departementet. Svaret uteble.

LES OGSÅ: Frykter Anundsens krav får politiet til å gå etter hudfarge

Statssekretæren beklager nå og lover svar. Hagesæter mener imidlertid at OMODs resonnement halter.

– Avklart identitet er en forutsetning for uttransport, skriver han og viser til at aksjoner som den i Molde kan skaffe nyttige spor i arbeidet med å avklare folks identitet.

Aksjonene kan også avdekke kriminalitet som må etterforskes før en eventuell uttransport, ifølge Hagesæter.

Slik jobber politiet

I år har Justisdepartementet satt måltallet for utsendelser til 9.000.

– Blant dem som skal ut er personer med asylavslag og personer uten rett til opphold og/eller arbeid, skriver statssekretæren.

LES OGSÅ: – Anundsens krav skaper problemer for Oslo-politiet

For å avdekke personer uten lovlig opphold, avholdes det utlendingskontroller i tråd med utlendingsloven.

– Den sier at kontrollen ikke skal fremstå som vilkårlig eller diskriminerende, skriver Hagesæter.

Han sier at Politiets Utlendingstjeneste (PU) bistår politidistriktene med kontrollaksjonene. I forkant innhenter lokalt politi informasjon om «objekter» – for eksempel arbeidsplasser – som det er aktuelt å kontrollere.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nyansatte i PU gis en grundig opplæring i metode og regelverk. I andre deler av politiet skal alle ha fått og gjennomgått et rundskriv fra Politidirektoratet med regler og retningslinjer for utlendingskontroll.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Mer fra: Nyheter