Nyheter

– Oljeutvinning i Barentshavet ikke lønnsomt

Senioranalytiker i Nordea Markets mener store deler av petroleumsreservene må forbli ubrukt.

Tenketanken Carbon Tracker har regnet ut at investeringer på flerfoldige milliarder kan bli bortkastet. Oljeutvinning i Barentshavet vil være spesielt kostbart på grunn av strenge krav til sikkerhet og miljø.

– Vi vet ikke hva det vil koste å utvinne olje i Barentshavet, men det blir nok veldig vanskelig å få det produsert på en lønnsom måte, sier Thina Saltvedt, senioranalytiker i Nordea Markets.

Hun mener oljeselskaper og politikere må ta innover seg at store deler av petroleumsreservene må forbli ubrukt, og peker på at etterspørselen etter energi kan bli svært redusert fremover som følge av en bevissthet rundt klimaendringer. Trender som 3D-printing og delingsøkonomi er uttrykk for at vi fremover vil bruke ressursene mer effektivt. Samtidig vil konkurransen fra oljesterke land i Midtøsten bidra til å holde oljeprisen lav.

LES OGSÅ: – Grønt skifte blir vanskelig

Holdningsendring

Vi har ifølge Saltvedt vært vitne til et skifte de siste to årene som har endret holdningene til oljebransjen. Dette har også påvirket investeringer i fossil energi. Etter at Carbon Tracker lanserte uttrykket «karbonboblen», startet miljøaktivister verden rundt en kampanje for å få universiteter og andre institusjoner til å trekke seg ut av fossil energi.

I januar ble København den andre hovedstaden i verden som trekker investeringer fra olje, gass og kull. Fra før har også Oslo kommune gått ut av kullselskaper, og oljefondet er nå godt i gang med å fjerne investeringer i kull etter stortingsvedtaket i fjor vår. Kampanjen setter ytterligere press på oljebransjen.

LES OGSÅ: Oljekrisen i Norge blekner mot her

Lav oljepris

I motsetning til Campanale mener likevel Saltvedt at markedet selv vil regulere utvinningstempoet.

– Selskaper vil ikke gå i gang med prosjekter som ikke er lønnsomme. Med dagens oljepris er det ingen av prosjektene i Barentshavet som er det, så det er ikke sikkert de blir satt i gang i det hele tatt, sier hun.

I Paris-avtalen forplikter FN-landene seg til å forsøke å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader, noe som er mer ambisiøst enn det tidligere togradersmålet.

– Nå venter vi alle i spenning på hva det vil ha å si for bransjen. Det blir viktig å se hvordan EU tolker målet om 1,5 graders oppvarming.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter