Nyheter

Etterlyser debatt om tredje kjønnskategori

Misjonssambandets Espen Ottosen og transperson Kristin Fridtun er enige om én ting.

Flere partier, særlig ungdomspartier, ønsker å innføre en tredje kjønnskategori, men en debatt rundt følgene av dette er nærmest ikke-eksisterende.

Med unntak av spredte utspill fra FpU, SU, MDG og Venstre har det vært lite diskusjon politisk om hvordan Norge skal behandle minoriteten som verken er eller identifiserer seg med menn eller kvinner.

Informasjonsleder Espen Ottosen i Norsk Luthersk Misjonssamband er omtrent den eneste som har frontet skepsis mot innføring av et tredje kjønnsalternativ:

– Det må komme en åpen diskusjon om dette, men jeg skjønner at det er et følsomt tema. Jeg har selv opplevd å bli krast stemplet i denne saken. Men biologi og røtter berører oss ganske dypt. Vi skal tenke oss nøye om før vi gjør radikale samfunnsendringer. Da må vi også åpne for en debatt, sier han til NTB.

LES MER: Kjønnsskifte splitter konservative kristne

Ikke overrasket

For snart ett år siden fikk helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) overlevert rapporten «Rett til rett kjønn – helse til alle kjønn», som anbefaler at regjeringen vurderer en tredje kjønnskategori. Statsråd Høie sier imidlertid at spørsmålet ikke har vært et sentralt tema for ekspertgruppa og er heller ikke et spørsmål som er blitt politisk forankret.

– Regjeringen har ingen planer om å foreslå et lovverk som regulerer et tredje kjønn, sier Høie.

LES MER: – Staten bør ikke få bestemme kjønnet ditt

Ikke overrasket

Luca Espseth satt i ekspertgruppa som brukerrepresentant for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH):

– Jeg er ikke overrasket over at regjeringen ikke prioriterer dette, fordi det har ikke vært en stor, frontet sak i Norge. Samtidig burde de forstå at det er denne veien det går, det er de nødt til å forholde seg til.

Han viser til at 20 prosent av verdens befolkning kan krysse av for noe annet enn kvinne eller mann i passet sitt:

– Vi må ha en praksis i Norge for å ta imot mennesker som juridisk sett ikke er menn eller kvinner. Og skal andre kunne registreres bør vi kunne gjør det samme for norske mennesker i samme kategori. Så det der må de bare fikse, sier Espseth.

LES MER: Ola (7) kan bli Kari (7)

Stoppet opp

Transperson Kristin Fridtun er en av dem som ikke ønsker å plasseres i kvinne- eller mannskategorien:

– Mitt inntrykk var at apparatet var på gli, men når det gjelder utredning av en tredje kjønnskategori, har det stoppet litt opp, selv om det virket som det skulle være en logisk neste etappe. Det er leit å høre at det ikke er noen konkrete planer ennå.

LES MER: Hen avslører hvor skjørt orden kjønn er

Første nestformann Bjørn-Kristian Svendsrud i FpU har tidligere vært på banen i saken:

– Med forslaget om ny lov for skifte av juridisk kjønn har regjeringen nå gjort noe viktig for transpolitikk. Det er et steg i riktig retning, men vi er nødt til å komme på banen når det gjelder et tredje kjønnsalternativ.

LES MER: Svensker kan velge «hen» på Facebook

Savner debatt

I likhet med Ottosen savner han en debatt, men der stopper enigheten.

– Essensen er at det skader ikke en sjel å innføre en tredje kjønnskategori, men det er viktig for dem det gjelder. Hvorfor skal ikke de få leve livet sitt som den de er? Ingen blir mindre mann eller kvinne av det, sier Svendsrud.

Ottosen har et annet syn:

– De gjør det til et spørsmål om å ivareta en bitte liten minoritet, når det egentlig berører hele samfunnets syn på kjønn og foreldreskap. Det jeg er mest redd for, er at ideologien skal inn i skole og barnehage, så femåringer indirekte får beskjed om at «det kan hende du egentlig ikke er gutt/jente». Det tror jeg kan skape mye forvirring.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter