Nyheter

Poenget som 
forsvant

Det er knallhardt å jobbe på bordell. Derfor reagerer vi så sterkt på uttalelsene til Kari Jaquesson.

Akkurat nå er det stemning for å mobbe Kari Jaquesson i Kvinnegruppa Ottar, tenkte omdømmeeksperten Jarle Aabø. Han la ut et bilde av henne på Facebook der nesen hennes var byttet ut med en erigert penis.

Så kom han antakelig på bedre tanker. Firmaet Aabø & Co skal jo, ifølge nettsidene sine, «være anerkjent som en positiv, skapende samfunnsaktør». Han fjernet bildet igjen.

Men han har rett i én ting: Det er stemning for å herje litt med Jaquesson denne uken. (Akkurat nå gjorde jeg en pause i skrivingen for å sjekke om sosiologen Kjetil Rolness tilfeldigvis har skrevet noe på sin vegg. Ganske riktig: Tre raljerende innlegg. Stor jubel fra fansen.)

LES MER: Beskylder Amnesty for å prioriterer luksusprosti­tuerte

Sammenhengen

Grunnen er at Jaquesson, ifølge avisoppslagene, fra talerstolen ba noen av deltakere på parolemøtet til 8. marskomiteen i Oslo om å «suge pikk ti ganger». Det var drøyt, ikke minst fordi en av dem hun henvendte seg til viste seg å være bare 17 år gammel. Jaquesson burde styrt unna kjønnsordene, uansett hvem hun snakket til.

På den andre siden er jeg glad jeg undersøkte sammenhengen. For den ser man ikke i de sinte tilbakemeldingene.

LES MER: Ingen interesse for seksualundervisning på kristne skoler

En av dem ble skrevet i Aften­posten av Amanda Schei, leder for Norges Venstrekvinnelag. Ifølge artikkelen uttalte Jaques­son sine «krenkende, aggressive­ utsagn» til 17-åringen­ Anna Dåsnes­ i Unge Venstre, fordi­ hun hadde foreslått å bytte ut parolen «håndhev sexkjøpsloven» med en parole om kvinner på flukt.

Det var ikke sant.

Bordellforslag

Venstreleder Trine Skei Grande­ kommenterte også. Hun gikk ikke i detalj, men kalte Jaquessons uttalelser for «hets og utskjelling».

Det lignet det kanskje på. Men lytter du til opptakene lagt ut på Radio Novas nettsted, trer et mer nyansert bilde fram.

Utgangspunktet var et innlegg på møtet fra 19-årige ­Maria Katinka­ Lie, som er leder i Oslo liberale studentforening. Hun kalte seg feminist og sa ikke bare at hun ønsket legalisering av sexkjøp, hun foreslo også å opprette bordeller.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Det var først og fremst dett­e innlegget Kari Jaquesson reagerte­ så kraftig på. Hun sa ordrett: «Jeg vil anbefale en liten studietur til Belgia og Tyskland for å se hvor nydelig det foregår i disse ordnede formene. Og så syns jeg du skal prøve å suge pikk ti ganger i døgnet i et helt år, for å se hvor gøy det er å selge sex. Det er sexkjøp. Sexkjøp handler ikke om noen festlig, abstrakt idé om at man har rett til å gjøre hva man vil med kroppen sin.»

Knallharde realiteter

Jaques­son har et poeng. Når du går inn for å opprette bordeller, da sier du at det er OK for deg at kvinner havner i nøyaktig samme situasjon som Jaquesson så omsvøpsløst beskrev. Dette er faktisk de knallharde realitetene bak å jobbe­ på bordell.

Så er det altså ikke OK likevel. De tre liberalistene på 17, 19 og 24 år synes ikke det. Nesten ingen av oss synes det. Det er derfor Jaquessons ord høres så forferdelig brutale ut.

LES MER: Nå skal også førsteklassinger lære om seksualitet

Dessverre forsto ikke Jaquesson at uttalelsene ville gi henne bråk. Det ville ikke skjedd hvis hun i stedet hadde henvist til det ekstremt sterke innlegget i Aftenposten for to år siden, der den tidligere prostituerte danske Tanja Rahm beskrev hva som skjedde med henne i sengen.

Det ville heller ikke skjedd om hun hadde sitert Arnulf Øverlands ord: «Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv.» Det kunne blitt sterkt, det også, som svar til dem som mener at å gi munnsex ti ganger om dagen bør være en del av det mangfoldige sysselsettingstilbudet i Norge.

Offentlig rapport

Dette perspektivet forsvant fullstendig i debatten. Prostitusjon er en grov undertrykkelse av kvinner, uansett om media har funnet minst tre sexarbeidere som sier det motsatte. I dette spørsmålet er liberalismen usolidarisk.

Heldigvis har vi fått en sexkjøps­lov som ifølge rapporten til Justis-og beredskapsdepartementet har konkludert med at loven har en «normgivende effekt»,­ den har ført til «dempet etterspørsel» og et «dempet­ marked» som er «mindre attraktivt for prostitusjonsbasert menneskehandel».

Ifølge rapporten er det heller ikke grunnlag for å hevde som Trine Skei Grande gjorde i Aftenposten i sitt forsvar for de tre unge politikerne,
 at «det er et ugjenkallelig faktum at volden har økt dramatisk etter at loven kom». Verken politiet, Pro Senteret eller Utekontakten finner støtte for denne antakelsen.

Men den debatten tar ingen akkurat nå. I stedet er det fest for gribber som Jarle Aabø og Kjetil Rollness.

Kari Jaquesson tabbet seg ut. Det har hun gjort før også. Så da tar vi kvinnen. Ikke ballen.

PS: Jarle Aabø har i dag gjort oss oppmerksom på at han ikke selv fjernet det omtalte bildet fra sin profil på Facebook.

Ble du engasjert av denne artikkelen? Følg kommentator Alf Gjøsund på Facebook.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter