Nyheter

Norske muslimer i identitetskrise

Mange unge, norske muslimer opplever tilhørigheten til Norge og foreldrenes hjemland som ufullstendig. Den religiøse identiteten er derimot sterk.

– Mange føler at de ikke er en del av det norske fellesskapet, forteller religionsviter Aksel M. Bjerke, fra organisasjonen Likestilling, integrering, mangfold (LIM).

I en ny rapport har han dybdeintervjuet ti muslimske ungdommer med minoritetsbakgrunn om deres identitet. For mange er den religiøse tilhørigheten den viktigste identitetsmarkøren.

– Alle bortsett fra én forteller at tilhørigheten til det norske eller foreldrenes hjemland er fragmentert. Den muslimske identiteten står derimot veldig sterkt. Den fremstår som viktig og krever ikke en bestemt etnisk eller nasjonal tilhørighet.

LES MER: De så mennesket, ikke muslimen

Føler seg ikke inkludert

Bjerke forteller at alle ungdommene fremstår som veldig norske, men at de selv ikke alltid føler seg som en del av det norske fellesskapet.

I rapporten fra LIM svarer mange at det først og fremst er følelsen av at andre ser på dem som annerledes, som svekker den norske identitetsfølelse.

– Mange føler at de ikke blir sett på som norske av etniske nordmenn. De står utenfor det norske fellesskapet. I tillegg øker den muslimske identiteten følelsen av å være annerledes.

Et stabilt holdepunkt

– Jeg kjenner meg igjen, sier Helin Doski som selv har måttet sjonglere mellom flere identiteter.

Hun er født og oppvokst i Norge, men har foreldre med kurdisk bakgrunn. Hun forstår at religiøs tilhørighet kan være et stabilt ankerpunkt.

– Som muslim er man knyttet sterkt til sin tro. Den er alltid med deg, selv om du vokser opp og går igjennom forskjellige faser. Da blir den en del av deg.

LES MER: Vil bli den første hijab-kledde politikeren

Doski har selv kjent seg mer norsk enn kurdisk i perioder av livet, og mer kurdisk enn norsk i andre perioder. I dag har hun funnet en fin balanse. Hun synes ikke at den muslimske identiteten står i kontrast til den norske.

– Det er ikke noe i islam som står i veien for den norske identiteten min.

Gjennom organisasjonen Norges unge muslimer har hun lenge jobbet med identitetstematikken. Hun forteller at organisasjonen er opptatt av å styrke den norskmuslimske identiteten til ungdommene.

Synlig med hijab

Selv bruker hun hijab. Den gjør henne mer synlig som muslim. Det gjør at hun avkrefter mange fordommer hos etniske nordmenn.

– Man blir jo satt litt i bås. I arbeidslivet kan jeg ofte få høre: «Oj, du snakker veldig godt norsk». Selvfølgelig gjør jeg det. Jeg er jo født og oppvokst her!

– Tror du at du skiller deg mer ut fra det norske når du bruker hijab?

– Jeg skiller meg jo ut. Det er jo også noe av poenget. Jeg ønsker å vise at jeg er muslim, men jeg blir ikke mindre norsk av den grunn.

LES MER: Slik lever Nordens eldste muslimer

Utvide det norske

Sosiolog Jon Rogstad forsker på integrering ved Forskningsstiftelsen Fafo. Han tror identitetsfølelsen blant muslimsk ungdom med minoritetsbakgrunn i stor grad vil variere fra person til person. Han mener etniske nordmenn må utvike horisonten sin for å sikre en fremtidig integrering.

– Integrering utfordrer ikke bare minoriteten som skal integreres, men også majoriteten som de skal integreres inn i. I Norge har vi en så enhetlig oppfattning av hva som er norsk. Vi må putte flere elementer inn i det begrepet.

LES MER: Ingen islamske teologer forbyr barnebursdag

Rogstad mener en grunnleggende utfordring er å anerkjenne at Norge er et flerreligiøst samfunn.

– Norge er veldig tydelige på at det skal være plass til mange ulike religioner, men i praksis legges det opp til at folk skal være veldig strømlinjeformet. Det er et stort hinder for integrering, avslutter han.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter