Nyheter

Georgia vil bli
 Nato-medlem

Georgia har i årevis kjempet for medlemskap i forsvarsalliansen Nato. De får klar støtte fra Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Fortsatt er det trolig lenge til Georgia kan bli fullverdig Nato-medlem. Russland advarer på det sterkeste mot et slikt medlemskap, som i Kreml oppfattes som nok et bevis på at et aggressivt Vesten utvider sin militære interessesfære mot Russland fra flere kanter.

Nærmere Nato

På sikkerhetskonferansen i München sist uke kom generalsekretær Jens Stoltenberg med oppmuntrende ord til de i Georgia som ønske seg Nato-medlemskap.

– Georgia beveger seg nærmere Nato, takket være sine reformer og sine betydningsfulle bidrag til vår felles sikkerhet, sa Stoltenberg under et møte med landets forsvarsminister Tinatin Khidasheli.

LES OGSÅ: Blasfemilov setter sinnene i kok

Stoltenberg understreket at Natos militære samarbeidspakke styrker Georgias forsvar og evne til å arbeide side om side med Nato-styrkene. Han betegnet det som gode nyheter at Nato i mai kan starte opplæring av georgiske styrker på deres felles treningssenter utenfor hovedstaden Tbilisi.

Ulike roller

Arbeiderpartiet og Stoltenberg ivret for at de baltiske statene skulle bli Nato-medlemmer i 2004, men som statsminister var Stoltenberg i likhet med mange andre vestlige ledere avventende med å støtte medlemskap for Ukraina og Georgia, av frykt for økt fiendskap med Moskva.

LES OGSÅ: Georgia – en religiøs ­smeltedigel

I rollen som Nato-sjef har imidlertid Stoltenberg vært ­tydelig i sine advarsler mot opprustning og russisk aggresjon, ikke minst i Ukraina. På møtet­ i München sist uke var han tilsvarende klar på de Nato-­alliertes fulle støtte til Georgia territorielle integritet og suverenitet.

– Vi ber Russland om å rever­sere sin anerkjennelse av de ­georgiske Abkhasia- og Sør-Ossetia-regionene som uavhengige stater. Abkhasia og Sør-Ossetia tilhører Georgia, slo Stoltenberg fast.

Begge veier

Da Giorgi Kvirkasjvili før jul ble innsatt som Georgias nye statsminister, ­lovet han i en tale til nasjonalforsamlingen å presse på for å innfri drømmen om nærmere forbindelser med Vesten, samtidig med en bedring i forholdet til Russland.

– Vårt fremste mål er medlemskap i EU og NATO. Men samtidig vil vi følge en pragmatisk og fredelig linje overfor Russland, sa Kvirgasjvili.

LES OGSÅ: Første krigsforbrytersak utenfor Afrika

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn har vært utenriksjournalist i Vårt Land i en årrekke, og er nå tilknyttet avisen som kommentator.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter