Nyheter

Gikk i tog for Listhaug: – Vi er lei av å bli hengt ut som rasister

Også nynazister hang seg på da det ble holdt støttedemonstrasjon for Sylvi Listhaug i Oslo søndag.

Bilde 1 av 4

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

En gruppe på litt over 70 personer møtte opp utenfor Oslos S, søndag ettermiddag, med plakater og flagg, til tross for øsende regnvær.

Litt bortenfor, på trappen med politivakter mellom sto en gjeng fra Nye SOS rasisme og ropte «ingen rasister i våre gater» og fraser som «Ingen støtte til Breiviks venner» i ropert.

Det stoppet ikke deltakerne i støttedemonstrasjonen for Listhaug. Med politiet foran, bak og på siden, toget de med flaggene hevet oppover Karl Johan.

LES OGSÅ: Sjefsbiskop slår tilbake mot Listhaug

– Vi er ikke rasister

Forrest i toget gikk initiativtagerne Margarita Bråten og Kaja Jakobsen:

– Vi er her for å vise at vi støtter Sylvi Listhaugs asylpolitikk, og for å gi oss selv en sjanse til å tale vår sak. Vi er lei av å bli hengt ut som rasister, for det er vi ikke. Vi støtter en politiker, og vi støtter en god sak, sier Margarita Bråten inn i en ropert med veldig svake styrke.

Støttedemonstrantene samler seg på plassen foran Stortinget, der de har fått tillatelse til å holde markering og appeller. Alle som vil blir oppfordret til å si noe, men først sang de nasjonalsangen.

Tok med slagvåpen

Politiet opplyser at de fleste som var møtt fram er vanlige folk. Men det var også enkelte fra nynazistiske miljøer i paraden, opplyser de.

En mann, ble pågrepet og tatt hånd om av politiet, fordi han hadde med seg kasteskyts og slagvåpen.  Det er uvisst om han hørte til blant Listhaug-støttespillerne eller motdemonstrantene. Ellers foregikk demonstrasjonen i rolige former. Motdemonstrantene, som var rundt en 20 stykker ble holdt på 200 meters avstand.

– Vi er ikke rasister eller nazister

Flere fremmøtte reagerte på motdemonstrantenes ordbruk, og ba initiativtakerne ta til motmele.

– Vi trenger ikke forsvare oss. Vi er ikke rasister og ikke nazister. Vi støtter en politiker, det er lov, det er demokrati, svarte Bråten.

Hun var klar over at var nynazister blant deltagerne.

– Men det er viktig å understreke at nazisme eller hets mot muslimer det støtter ikke denne demonstrasjonen. Vi er her fordi vi støtter en streng innvandringspolitikk. Vi stoppet en taler i dag som begynte å snakke om muslimsk innvandring. Han måtte vi avbryte, for slikt står vi ikke for. Heldigvis tok han det pent, sier hun.

– Men hva tenker du om at du har satt i gang en demonstrasjon som også ser ut til å appellere til nynazister. Blir du ikke redd for å bli forbundet med slike miljø?

– Nei, vi er tydelig på at denne demonstrasjonen ikke støtter slike budskap. At slike folk også kommer til vår demonstrasjon betyr bare at de også støtter Listhaugs strenge asylpolitikk og at vi overlapper der, sier hun.

LES OGSÅ: Dette er biskopenes krav til Listhaug

(Saken fortsetter under bildet)

FORNØYD: Margarita Bråten og Kaja Jakobsen var initiativtagerne bak Facebokkhendelsen. De var gledelig overrasket over at de hadde fått så mye støtte og at så mange ville være med.
Margarita Bråten hadde tatt initiativet til demonstrasjonen. Foto: Kaja Skatvedt

– Misforstått av mediene

I sin appell berømmet hun folk for at de hadde turt å møte opp. Mange av demonstrantene snakket om at de var lei av blir kalt rasister og misforstått av mediene.

– Det er modig at dere tør å stå her i dag, sa Bråten.

Også Max Hermansen, leder i bevegelsen Pegida, som er mot muslimsk innvandring, var blant de fremmøtte som holdt appell.
– Sylvi Listhaug trenger veldig støtte til å få redusert antallet muslimer i Norge, sa han.

LES OGSÅ: Flyktningepartier i full krangel

Flagg med kors

I appellene som ble holdt, handlet det om grensekontroll, at flyktninger må hjelpes «der de er», samt beskyttelse av «den norske kulturarven». En av talerne mente at dette innebar å være stolte av å bære flagg med kors.

Litt på avstand fra demonstrasjonen sto forsker på radikalisering, førsteamanuensis Lars Gule ved Høgskolen i Oslo. Gule mente det mest spesielle med denne markeringen var hvem som møtte opp.

– Det er jo mest helt vanlige folk her. Det viser jo at det er lov å ytre seg i Norge, at vi har demokrati og at sosiale medier er effektive for å engasjere folk. Personlig mener jeg det er en dårlig sak de mobiliserer for, men de må jo få si hva de mener, sa Gule.

(Saken fortsetter under bildet)

Støttedemonstrantene samlet seg på plassen foran Stortinget, der de har fått tillatelse til å holde markering og appeller.
Politiet slet med å skille demonstrantene fra Motdemonstranter fra Nye SOS Rasisme Foto: Scanpix

Bekymret for motdemonstrantene

Gule mente demonstrantene hadde karakteristiske treff for grupper med fremmedfrykt, med flagg, nasjonalsang, og omtale av innvandring som en trussel. Men han mener det var mest grunn til å være bekymret for motdemonstrantene i Nye SOS rasisme.

– Når de bruker slike utrykk som fascister, og begynner å dra inn Breivik, da bekrefter de bare de frykttankene mange av de som går i demonstrasjonen har. De skaper mer uro og igler opp, sier Gule.

Han mener ikke støttedemonstrasjonen vitner om at en bølge av anti-innvandringskrefter er på fremmarsj, og kaller initiativtakerne amatører:

– At man ikke engasjerer for en sak, men for en person, en statsråd, det viser i mine øyne bare at dette er gjort av amatører, sier Gule.

LES MER: Her er Listhaugs svar til kirken

Tommel opp for Listhaug

For de fremmøtte var det derimot viktig å vektlegge at demonstrasjonen var en støttemarkering for statsråd Sylvi Listhaug. Flere sa at Listhaug var «den eneste som sto opp for det folk tenker». Flere var også opprørt over at hun ikke fikk åpen støtte fra andre politikere, og fra eget parti.

«De andre politikerne drives bare av at de skal se moralsk bra ut på utsiden, de ser ikke på situasjonen og konsekvensene», sa én appellant.

«Listhaug er den eneste politikeren vi kan stole på» sa en annen.

«Listhaug er den eneste politikeren jeg kan gi tommel opp», sa en tredje og alle løftet tommelen i været.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter