Nyheter

Anker krenke-dom av Jehovas vitne

Arbeidsformildingen vil ikke betale erstatning til et Jehovas vitne etter at de inndro arbeidsavklaringspengene fordi han ikke ville ta imot jobb.

Et svensk Jehovas vitne ble nektet arbeidsledighetspenger da han sa nei til en jobb som stred mot hans religiøse overbevisning. Mannen ble tilbudt en jobb i en bedrift som blant annet selger lodd. Det sa mannen nei til, dermed inndro Arbetsförmedlingen støtten hans.

To domstoler har behandlet saken til nå, og de har kommet til forskjellig konklusjon. Forvaltningsdomstolen mente at vegringen mot loddsalg lå for langt unna hans religions kjerne, og at trosfriheten hans derfor ikke var krenket.

Mannen tok så saken inn for Diskrimineringsombudsmannen (DO) som ga ham medhold. DO tok saken til Stockholm tingrett som konkluderte med at religionsfriheten hans var krenket. Mannen ble tilkjent 60.000 kroner i erstatning.

LES OGSÅ: Fikk erstatning etter jobbnekt

Indirekte effekter

Det er denne siste dommen som Arbetsförmedlingen i Sverige nå anker, melder den svenske avisen Dagen. AF kritiserer dommen kraftig og mener den åpner for indirekte effekter som det blir vanskelig å styre etter. Mannen som ikke ville selge lodd, kunne nemlig fått andre oppgaver i bedriften der han ble tilbudt jobb.

«Tingretten har konkludert med at man indirekte fremmer lotterivirksomheten ved å være ansatt i bedriften. Et slikt resonnement om indirekte effekter innebærer at det til og med skulle sees på å fremme slik virksomhet om man for eksempel arbeidet i en dagligvareforretning. At det går an å arbeide i en dagligvarebutikk til tross for at det selges lodd og tobakk i kassen, fremgår blant annet fra utdrag av Jehovas vitners avis».

LES KOMMENTAR: Hvis et Jehovas vitne kan nekte å selge lodd, må vel en muslim kunne nekte å selge svinekjøtt?

– I strid med allmenn rettsoppfatning

Arbetsförmedlingen mener det er utilfredsstillende og i strid med den allmenne rettsoppfatningen at avgjørelsen deres sees på som korrekt av forvaltningsdomstolen, men dømmes som diskriminerende av en allmenn domstol. De ber derfor Svea lagmannsrett om å vurdere saken.

LES OGSÅ: Mener religiøse prinsipper ikke må stå i veien

Åpne for utall av reservasjonsmuligheter

Også i Norge er man forpliktet til å ta imot alt arbeid dersom man får dagpenger som arbeidsledig. Religiøs reservasjon regnes ikke som god nok grunn til å nekte.

Stålsett-utvalget, som hadde som mandat fra regjeringen til å gå gjennom statens tros- og livssynspolitikk, støtter et slikt syn. De viste til at det allerede nå er vanskelig å likebehandle arbeidssøkere. En religiøs vurdering i tillegg ville gjort det enda vanskeligere:

«Et slikt unntak ville åpnet for et utall av muligheter for å kunne reservere seg for yrker og arbeidstider, og en slik regel ville være tilnærmet umulig å praktisere», står det i rapporten.

LES OGSÅ: Adventist ville ikke jobbe på lørdager – nektes dagpenger

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter