Nyheter

Furuholmen: – Ville vært feigt å si nei

Magne Furuholmen gleder seg til å lede Festspillene i Bergen.

Magne Furuholmen er ny styreleder i Festspillene i Bergen. Til Vårt Land sier han at han i årevis har levd godt med smal kunst og bred pop-kommers. Synthriffet hans til «Take On Me», var en av flere katalysator for suksessen.

LES MER: Dette er arenarock

– Jeg liker å ha mye å gjøre

– Jeg trodde du hadde hendene fulle med A-ha-comebacket dette året?

– Jeg er en fyr som liker å ha mye å gjøre, på ulike felter. At Festspillene i Bergen er Norges mest spennende festival, og dessuten har et godt internasjonalt rykte, var avgjørende for at jeg sa ja. At mitt eget rykte er annerledes enn noen kanskje forbinder med en slik jobb, får så være. Det ville uansett vært feigt å si nei.

– Kulturminister Linda Hofstad Helleland mener du vil styrke Festspillene i årene som kommer. Hvordan har du tenkt å gjøre det?

– Ved å tilrettelegge for en videre utvikling av festivalens utadrettede profil. Jeg vil jobbe strategisk, og bygge på det gode arbeidet som allerede er nedlagt. Blant annet gjennom gode kontakter i Norge og i utlandet.

LES MER: Blander kunst og kommers

Styregrossist

– Du er allerede styremedlem i HM Dronning Sonjas internasjonale grafikk-stiftelse, QSPA, og i Snøhetta Brand Design. Du har også vært mentor i The Voice. Liker du å være med å sette agendaen i norsk kulturliv?

– Jeg tenker ikke slik på det. Jeg har bare lyst til at min erfaring skal få komme andre tilgode. Jeg trives dessuten med å samarbeide med folk i forskjellige sammenhenger.

– Har du, helt ærlig, for lengst vokst ut av pop-konseptet til A-ha?

– Det er lenge siden jeg hadde behov for å sprenge den pop-rammen. Det skjedde allerede på slutten av 1980-tallet, da jeg hadde min første kunstutstilling. Jeg har levd bra med mangfoldet.

LES MER: Hører ikke på foreldrenes musikk

Smal og bred kunst

– Er alle kunst- og kulturuttrykk like mye verdt?

– Ulike kunstformer er ikke like mye verdt for alle, det ville vært rart. Selv har jeg jobbet i et skjæringspunkt mellom smal kunst og bred pop-kommers i årevis. Pluss noe litt mer udefinerbart midt i mellom.

– Ville livet ditt blitt annerledes hvis du ikke hadde kommet på synth-riffet til «Take On Me»?

– Riffet var i hvert fall en katalysator for A-has suksess. Det var det nok også at vi dro til England uten omtrent ei krone. Det er nok mange katalysatorer for at ting er blitt slik det er blitt.

– Hva vil du ha mer av i norsk politikk?

– Støtte til musikk, teater, film, litteratur og annen kunst, må aldri nedprioriteres.

Olav Solvang

Olav Solvang

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter