– Den hadde et tydelig kristent budskap, men det som ble sagt appellerte også til meg som ikke-troende, sier Søderlind om mandagens radioandakt.
Flere har reagert på at mormoneren Ole Podhorny er ukens forkynner i NRK morgenandakt. Til Vårt Land på tirsdag sa generalsekretær i Norges Kristne Råd, Knut Refsdal, at Jesu Kristi kirke av de siste dagers hellige ikke regnes som en del av de kristne kirkesamfunnene. Han mener NRK bommer i forsøket på å slippe til flere stemmer fra det kristne landskapet.
LES MER: Kritiserer NRKs valg av andaktsholder
– Uproblematisk med mormoner
Det synes imidlertid ikke Didrik Søderlind, rådgiver i Human-Etisk Forbund og redaktør av tidsskriftet Humanist. Han sier at han likte den første andakten til Podhorny.
– Man kan alltid diskutere om det er riktig at statskanalen forkynner i sine sendeflater, men når det først er slik at de har fått det oppdraget, synes jeg det er uproblematisk at mormonene slipper til.
Søderlind var med i et utvalg som i oktober 2015 evaluerte radioandakten. Rapporten er ennå ikke ferdig, men han mener programmet vil ha godt av å slippe til flere livssyn og trossamfunn.
– Det ville i større grad blitt et slags «ord for dagen» dersom man slapp til andre stemmer enn de kristne. Andakt er et så tydelig, kristent konsept.
LES MER: Kan en liten mygg velte et giga-OL?
– NRK kan ikke ha sin egen teologi
Det er religionsviter Andrea Øien Sæverud enig i. Hun satt i samme evalueringsutvalg som Søderlind og skrevet masteroppgaven sin om radioandakten i NRK fra 2007 til 2011. Der undersøkte hun hvordan det religiøse mangfoldet i Norge var med på å påvirke innholdet. Konklusjonen var at andakten har en kristen forankring.
Hun mener at problemet ligger i at NRK og kritikerne er uenige om hvem som skal få plass under kristenparaplyen.
– Det finnes ingen NRK-teologi. Det bør det heller ikke gjøre, men kanskje denne diskusjonen viser at NRK må ha et enda tydeligere reglement for hvem skal slippe til, sier hun.
LES MER: Ateist skal gi råd om morgenandakten
Hun understreker at både budskapet og formidlingen til Podhorny likevel glir godt inn i sjangeren.
– Hvis det ikke hadde vært for at han byttet ut Fadervår med en egenformulert bønn og nevnte den toårige misjonstiden sin i Frankrike, ville nok få lyttere tenkt over at han er mormoner. Men det er likevel viktig at radioandakten er nettopp det – en andakt – og at innholdet har et tydelig, kristent budskap. Det tror jeg NRK er fullstendig klar over.
Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!
– Sårende å høre at man ikke er kristen
Søderlind er ikke i tvil om at radioandaktens oppgave må være å favne bredt. Han frykter at diskusjonen rundt hva som er kristent nok, kan føre til at andakten mister lyttere.
– Denne saken aktualiserer et spørsmål: Hvem definerer hva som er kristent? Jeg mener at mormonere er kristne, fordi de selv ser på seg som kristne og fordi jeg som utenforstående opplever dem som kristne.
Han tror at NRK kan komme til å nå færre hvis reglene på hvem som skal få holde andakten blir for strenge.
– For meg er spørsmålet rundt mormonene sin tilknytning til kristendommen et rent akademisk spørsmål. For dem som selv mener at de tror, er det derimot veldig, veldig smertefullt å høre fra andre at de ikke er kristne. Det kan gjøre vondt å høre at du tror feil.