Nyheter

Paven reiser til Sverige

Møter lutherske ledere i Lund i oktober.

Pave Frans vil delta på en felles seremoni mellom Den katolske kirke og Det lutherske verdensforbund (LVF) i Lund i Sverige 31 oktober i år.

Det melder Vatikanet og LVF i en felles pressemelding.

Dette er første gang den øverste katolske kirkelederen besøker Norden siden 1989. Da besøkte Johannes Paul II Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland.

– Viktig møte

– En gledelig nyhet, sier søster Else-Britt Nilsen til Vårt Land.

Hun er nonne ved Katarinahjemmet i Oslo, professor II ved Menighetsfakultetet og har i flere tiår arbeidet med den katolsk-lutherske dialogen.

– Møtet i Lund er et veldig viktig møte, og når Paven prioriterer å komme, tillegger det møtet ytterligere prestisje, mener hun.

Det var nettopp i Lund at Det lutherske verdensforbund ble grunnlagt i 1947. Møtet i oktober i år vil være en felles markering mellom lutheranere og katolikker at man går inn i 500årsjubileet for reformasjonen.

På møtet skal man fremheve fruktene av de siste tiårenes dialog mellom kirkene. Katolikker og lutheranere skal også be i fellesskap.

Får folk i tale

– Hvordan har Frans så langt posisjonert seg i økumeniske spørsmål?

– Han er ikke mer "liberal" enn forgjengerne. Men han legger vekten andre steder. Han snakker ikke så mye om læresetninger, men møter mennesker der de er i hverdagslivet. På denne måten når han veldig mange på tvers av religiøse og konfesjonelle grenser. Han tør å snakke om de vanskelige spørsmålene, slik som klimaet og forbruk, og han får folk i tale. Og han får andre i tale enn kanskje forgjengeren fikk, sier søster Else-Britt Nilsen.

LES OGSÅ: – Alle lytter når paven snakker

Hun peker på at den argentinske paven kommer fra en verdensdel som har andre utfordringer enn hva nordeuropa har:

– Utfordringene han snakker om er felles for de fattige landene. Hans referanseramme er derfor litt annerledes enn forgjengerne, som alle har vært europeere, legger hun til.

– Her i nord er vi steinrike. Hva har han egentlig å si oss?

– At vi skal leve enkelt, gi avkall på komforten, og dele av våre verdier.

LES OGSÅ: – Kirkekritikk er en utfordring for katolikkene

– Viktig for det katolske miljøet

Dominikanerinnen tror Lund-reisen også kan være viktig for det katolske miljøet i Norden.

– Vi er jo en liten kirke, og denne reisen er en god nyhet for oss. Det betød mye for oss da Johannes Paul II var her i 1989, det tror jeg det vil gjøre også denne gangen, sier hun.

Alt Vårt Lands dybdestoff om reformasjonsjubileet finner du her.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter