Nyheter

Paven reiser til Sverige

Møter lutherske ledere i Lund i oktober.

Pave Frans vil delta på en felles seremoni mellom Den katolske kirke og Det lutherske verdensforbund (LVF) i Lund i Sverige 31 oktober i år.

Det melder Vatikanet og LVF i en felles pressemelding.

Dette er første gang den øverste katolske kirkelederen besøker Norden siden 1989. Da besøkte Johannes Paul II Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland.

– Viktig møte

– En gledelig nyhet, sier søster Else-Britt Nilsen til Vårt Land.

Hun er nonne ved Katarinahjemmet i Oslo, professor II ved Menighetsfakultetet og har i flere tiår arbeidet med den katolsk-lutherske dialogen.

– Møtet i Lund er et veldig viktig møte, og når Paven prioriterer å komme, tillegger det møtet ytterligere prestisje, mener hun.

Det var nettopp i Lund at Det lutherske verdensforbund ble grunnlagt i 1947. Møtet i oktober i år vil være en felles markering mellom lutheranere og katolikker at man går inn i 500årsjubileet for reformasjonen.

På møtet skal man fremheve fruktene av de siste tiårenes dialog mellom kirkene. Katolikker og lutheranere skal også be i fellesskap.

Får folk i tale

– Hvordan har Frans så langt posisjonert seg i økumeniske spørsmål?

– Han er ikke mer "liberal" enn forgjengerne. Men han legger vekten andre steder. Han snakker ikke så mye om læresetninger, men møter mennesker der de er i hverdagslivet. På denne måten når han veldig mange på tvers av religiøse og konfesjonelle grenser. Han tør å snakke om de vanskelige spørsmålene, slik som klimaet og forbruk, og han får folk i tale. Og han får andre i tale enn kanskje forgjengeren fikk, sier søster Else-Britt Nilsen.

LES OGSÅ: – Alle lytter når paven snakker

Hun peker på at den argentinske paven kommer fra en verdensdel som har andre utfordringer enn hva nordeuropa har:

– Utfordringene han snakker om er felles for de fattige landene. Hans referanseramme er derfor litt annerledes enn forgjengerne, som alle har vært europeere, legger hun til.

– Her i nord er vi steinrike. Hva har han egentlig å si oss?

– At vi skal leve enkelt, gi avkall på komforten, og dele av våre verdier.

LES OGSÅ: – Kirkekritikk er en utfordring for katolikkene

– Viktig for det katolske miljøet

Dominikanerinnen tror Lund-reisen også kan være viktig for det katolske miljøet i Norden.

– Vi er jo en liten kirke, og denne reisen er en god nyhet for oss. Det betød mye for oss da Johannes Paul II var her i 1989, det tror jeg det vil gjøre også denne gangen, sier hun.

Alt Vårt Lands dybdestoff om reformasjonsjubileet finner du her.

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter