Nyheter

De Kristne henger ut barneverns-leder

Kommune har kontaktet politiet for å vurdere de ansattes sikkerhet etter stor pågang på telefon og Facebook.

Barnevernssaken der et norsk-rumensk pinsevenn-ektepar er fratatt sine fem barn, har vakt enorm internasjonal oppmerksomhet, med titalls demonstrasjoner over hele verden med til sammen titusenvis av deltakere.

En av de norske som er kritiske til barnevernet er Erik Selle, partileder i Partiet De Kristne. Han har lenket til en nettside som henger ut den aktuelle barnevernslederen med navn, bilde og telefonnummer til vakttelefonen som vedkommende betjener.

Kontaktet politiet for sikkerhetsvurdering

Det var i november i fjor at barnevernet grep inn og akutt-omplasserte de fem barna. Politiet siktet ekteparet for familievold.

Norske miljø som er kritiske til barnevernet bruker også mye tid på barnevernsaken i Sogn og Fjordane. På en nettside som drives av miljøet ligger det ute artikler som offentliggjør navn, bilder og telefonnummer, også private, til ansatte i kommunen som er involvert i saken.

– Vi har tatt våre forholdsregler og har løpende dialog med politiet. Vi er nødt til å tenke på sikkerheten til våre ansatte, sier rådmannen i kommunen.

– Har dine ansatte blitt kontaktet privat i anledning denne saken?

– De har fått meldinger på Facebook-kontoene sine og noen oppringninger på sine private telefoner, men det er særlig vakttelefonen som blir brukt, sier rådmannen.

Ifølge barnevernslederen i kommunen har det vært stor pågang på denne, noe som byr på problemer.

LES OGSÅ: Rumenske topp-politikere til Norge for å påvirke i barnevernsak

– Entydig negativ nettside

Partileder i Partiet De Kristne, Erik Selle, har på Twitter delt lenker til en artikkel på den nevnte nettsiden. Der henges barnevernslederen i kommunen ut. Lenken er også delt av Partiet De Kristnes Facebook-side.

«Er det riktig av barnevernet å ta de 5 barna fra denne familien? Er du uenig kan du si din mening til barnevernsleder [anonymisert] på email [anonymisert] eller mobil [anonymisert.]»

Saken er illustrert med et brudebilde av barnevernslederen.

Rådmannen i kommunen reagerer på at en partileder videreformidler artikler fra en slik side.

– Det er problematisk at man lenker til en type side som er entydig negative til en sak. Det er åpenbart at vi på grunn av taushetsplikten ikke kan gå ut med informasjon. Da er det lett å spre desinformasjon, sier rådmannen.

– For å skape engasjement

– Anser du nettsiden du lenker til for å være troverdig, Erik Selle?

– Jeg har ikke tatt stilling til kilden, men har tatt stilling til at det er stor bekymring rundt det norske barnevernet, sier han.

– Hvorfor lenker du til en artikkel som henger ut barnevernslederen?

– For å skape engasjement rundt saken. Barnevernet kan ikke bare være en vegg. Det må være noen vi kan prate med, som kan stå ansvarlig. Jeg oppfatter dette som en ryddig form for kommunikasjon, sier han.

– Hvorfor ikke henvise til rådmannen, som er kommunens talsmann i denne saken?

– Man må gjerne gå til rådmannen, men det er viktig at barnevernet selv er villig til å kommunisere.

– Mener du at barnevernet skal gå bort fra taushetsplikten for å informere?

– Selvfølgelig ikke. Poenget er å skape engasjement i saken. Er det proporsjonalitet i denne saken? Har barnevernet først prøvd veiledning og dialog?

– Mener du at det ikke er barnevernet ikke har handlet proporsjonalt i denne saken?

– Jeg stiller spørsmål ut fra det jeg ser.

LES NYHETSKOMMENTAR: Misbruk av ordet kristenforfølgelse

– Minner om Gestapo-metoder

Selle sier han bare har forholdt seg til åpne kilder, blant annet rumensk media.

– Dette minner om hvordan vi behandlet taterne. Det er nesten Gestapo-metoder å ta unger på denne måten, sier han.

– Hva tenker du om at politiet er koblet inn for å vurdere sikkerheten til de ansatte?

– Det er viktig at alle opptrer ryddig og nøkternt. Vi lever i en tid der det er trusler her og der. Slik kan vi ikke ha det i et demokrati, sier han.

Personene som har registrert den aktuelle nettsiden er anonyme. Siden er registrert via et amerikansk foretak.

LES OGSÅ: Flere norske enn øst-europeiske barn hentes

– Voldsutøvelse i oppdragelsesøyemed

Ifølge politiadvokat Sissel Kleiven i Sogn og Fjordane politidistrikt har foreldrene erkjent «voldsutøvelse i oppdragelsesøyemd»

– Jeg kan ikke gå inn i detaljer, men det er ikke snakk om bare én gang. Det er ikke snakk om vold som har ført til fysisk skade, sier hun.

Politiet og barnevernet har to separate etterforskninger.

– Barnevernet kjører sitt eget løp. Jeg er opptatt av å skille disse to sakene. Barnevernet får kun den informasjon de har krav på å få fra oss, sier hun.

Kleiven opplyser at saken antakeligvis er ferdig etterforsket i løpet av neste uke. Det er statsadvokaten som skal ta stilling til om paret skal tiltales.

Vårt Land har ved flere anledninger bedt om å få intervjue det norsk-rumenske ekteparet. Vi har også bedt foreldrene gjennom deres advokat om å få innsyn i saken. Begge forespørslene har blitt avslått.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter