Nyheter

Hun blir første kvinne
 på en bispestol i nord

Ann-Helen Fjeldstad Jusnes var første kvinnelige sokneprest i Nord-Norge etter pioneren Ingrid Bjerkås. Søndag blir hun den første kvinnelige biskopen.

BODØ: Kong Harald er til stede, fylkesmann Hill-Marta Solberg og Line Henriette Holten Hjemdal fra Stortingets presidentskap likeså, når Ann-Helen Fjeldstad Jusnes (59) vigsles til biskop i Sør-Hålogaland i en radiosendt gudstjeneste fra Bodø domkirke søndag formiddag.

Biskoper både fra Den norske kirke og andre kirker deltar i gudstjenesten, som forrettes av Bispemøtets leder, Helga Haugland Byfuglien. Prekenen holder den nye biskopen imidlertid selv.

LES MER: Her er den nye biskopen i nord

Første kvinnelige prest etter Bjerkås

For 31 år siden ble østlendingen Ann-Helen Fjeldstad prest der hun aldri før hadde vært: I Lofoten. Der er hun blitt. Og der giftet hun seg til etternavnet Jusnes.

Da hun i 1984 kom til Flakstad i Lofoten, var hun den første kvinnelige soknepresten i Nord-Norge etter pioneren Ingrid Bjerkås. Hun var den kvinne som ble sokneprest i Sør-Hålogaland. Og nå blir hun den første kvinne som er biskop i Nord-Norge. I 2007 ble hun prost i Lofoten prosti.

LES MER: – Jeg blir ingen kopi av Tor B. Jørgensen, sier Ann-Helen Fjeldstad Jusnes

– Er nordlending av kjærlighet

– Jeg er ikke født nordlending, men er nordlending av kjærlighet. Nordlandsdialekten får jeg aldri, men jeg føler at mine røtter er flyttet hit. Bekreftelsen på at det er sånn fikk jeg da lokalavisen brukte overskriften «Lofoting kan bli biskop», sa Ann-Helen Fjeldstad Jusnes til Vårt Land etter at Kirkerådet enstemmig tilsatte henne til biskop 18. september i fjor.

Hun tok teten i utnevnelsesprosessen fra første stund og fortsatte inn til mål. I august ble det klart at hun var grasrota favoritt.

«Alt tyder på at det er prosten i Lofoten, Ann-­Helen Fjeldstad Jusnes (58), som vil bli presentert som ny biskop i Sør-Hålogaland om en drøy måned», skrev Vårt Lands nyhetssjef Trygve W. Jordheim allerede da. «Derfor står vi foran den mest friksjonsfrie bispeutnevnelsen i den frie folkekirkens korte historie.»

Siden gikk flertallet av biskopene inn for hennes kandidatur, før bispedømmerådet stemte for det samme.

LES MER: Hun er biskopenes bispefavoritt

Har arbeiderbakgrunn

Ann-Helen Fjeldstad Jusnes sterke forankring og posisjon i lokalsamfunnet illustreres også av at hun ble valgt til ordfører i kommunen – for Arbeiderpartiet.

Tilknytningen til arbeidebevegelsen har fulgt henne fra familiebakgrunnen på Hadeland. Men nå har hun meldt seg ut av Arbeiderpartiet.

– Nå får jeg en rolle som ikke er så lett forenlig med et partipolitisk engasjement, sa den nye biskopen til Vårt Land i høst.

KOMMENTAR: Jusnes er biskopen som Kirkerådet trenger

– Jeg er en grasrotprest

På spørsmål om hva hun gleder seg mest til som biskop, svarte Fjeldstad Jusnes:

– Å møte mennesker. Jeg opplever meg selv som en grasrotprest. Min største kompetanse er i menighetslivet. Jeg er veldig glad i det enkle, alminnelige liv og hverdagene.

I sin egenvurdering har Tor B. Jørgensens etterfølger som biskop for folk i Nordland brukt følgende karakteristikker av seg selv:

• Omsorgsfull

• Lojal

• Glad i å jobbe

• Interessert i mennesker og samfunn

• Løsningsorientert

Følg oss på Facebook og Twitter!

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter