Nyheter

Brynjar Meling mener blogg-ytringene er lovlige

Hvor mange ganger, og i hvilke fora, kan man kalle en gjengiftet pastor for horkarl, før det blir straffbart?

Bilde 1 av 2

Det måtte Oslo tingrett ta stilling til onsdag. Bloggeren Jan Kåre Christensen er tiltalt etter straffelovens paragraf 390a for å ha krenket pastor Jan-Aage Torps «fred», ved blant annet å hevde i et stort antall blogginnlegg at pastoren levde i hor fordi han har giftet seg på nytt.

I første omgang fikk Christensen et forelegg av politiet. Det vedtok han ikke og saken gikk derfor til retten. Siden saken har stor prinsipiell betydning, hadde Christensen fått oppnevnt offentlig forsvarer.

– Det er svært uvanlig i foreleggssaker, sa Christensens forsvarer Brynjar Meling.

LES OGSÅ: Ble kalt horebukk, nå må de i retten

Vil ikke miste ytringsfrihet

Christensen begrunnet hvorfor han ikke vedtok forelegget med ytringsfrihet og trosfrihet.

– Når jeg blir frifunnet, vil jeg slette alt, men jeg vil fortsatt ha retten til å ytre dette. Når jeg mener jeg møter en falsk apostel, må jeg kunne bruke det samme skytset, sier han.

Jan Aage Torp, som stilte med pastorsnipp i retten, begrunnet anmeldelsen sin av Christensen med at han ønsker å stoppe hetsen (se faktaboks).

– Målet mitt er at det skal bli en rettskraftig dom og at det kan gjøre at jeg og Aina og andre mobbede predikanter kan gå til Google og be om at søkemotoren fjerner disse innleggene fra søkeresultatet, sa Torp fra vitneboksen.

Før rettsaken hadde han talt opp at han var blitt nevnt hele 3.200 ganger av Christensen, og at kona Aina var nevnt 900 ganger.

– Det er en invaderende omtale og dette bør en rettsstat si at ikke kan fortsette, sa han.

LES OGSÅ: Christensen: Blir jeg dømt blir det norgeshistoriens største justismord

Mener seg forfulgt av pseudonymer

Siden Christensen stort sett vedkjente seg alt han hadde skrevet, dreide rettsaken seg om hvorvidt det var straffbart, og i hvilken grad Torp selv hadde bidratt til å eskalere konflikten.

Christensen hevder at mye av det han har skrevet kun er et gjensvar til det Torp «og hans disipler» har skrevet om ham.

– Jeg prøver å rette min skyts mot en offentlig person. Torp og hans venner har et ønske om å bringe folk til taushet, sa Christensen fra vitneboksen.

Mange av de harde ordene har falt i kommentarfelt fra pseudonymer og på et satirisk nettsted som utgir seg for å være Christensens menighet. Christensen mener at disse er drevet frem av ham gjennom støttespillere.

Han forklarte også at personene bak disse pseudonymene hadde kontaktet hans arbeidsgiver, kona, konas jobb og spredd rykter om sønnen hans.

Torp hevdet fra vitneboksen at han ikke kjente til hvem disse var, og kun hadde hatt sporadisk kontakt med noen av dem på e-post.

Kalt for Breivik-sympatisør

Forsvarer Meling brukte også tid på å spørre ut Torp hva han hadde kalt Christensen for. Torp innrømmet at han blant annet hadde kalt ham for en Anders Behring Breivik-sympatisør, noe Meling gjorde et poeng ut av i sluttprosedyren:

– Jeg er klar på hva jeg ville foretrukket å bli kalt for av horebukk eller Breivik-sympatisør.

I retten viste Torp til at han hele tiden hadde vært åpen om sitt syn på gjengifte, men at han også hadde gode venner som ikke delte hans syn, blant annet en prest som takket nei til å vie ham og hans nåværende kone.

– Ren drittkasting

I sin avslutningsprosedyre sa aktor Dag Paulsen at flere av Christensens karakteristikker er innenfor som enkeltuttalelser, men at det store omfanget gjorde påtale nødvendig.

– Den massive mitraljøsen fra Christensen er ikke beskyttet av ytringsfrihet og trosfrihet, sa han.

Siden Torp helt klart er en offentlig person må han finne seg i mer enn fru Hansen.

– Men det går en grense for hva man skal finne seg i. Han gjentar og gjentar og maler på det samme. I min verden er det drittkasting. Christensen har passert grensen for med god margin, poengterte han.

Han mente også at Torps bidrag i ordskiftet bare var «peanuts» i forhold til det som Christensen har levert. Dermed la han ned påstand om bot på 12.000 kroner.

LES OGSÅ: Falsk Torp truer folk med helvete og sex-avsløringer

– Politiet bruker feil paragraf

Forsvarer Brynjar Meling nedla påstand om full frifinnelse. Han argumenterte for at paragrafen som politiet har siktet Christensen på ikke kan brukes siden det er snakk om en blogg.

– Det er «sinnets ro» som skal beskyttes av denne paragrafen. En blogg kan man selv bestemme om man vil oppsøke. Man må først gjøre det som er nødvendig for å beskytte seg selv. Man trenger over hodet ikke bry seg om det som står på nettet uavhengig av hvor nedrig det er, sa han.

– Torp er en offentlig person

Meling gjorde også et poeng av Torps pastorsnipp. Han mente at det var holdepunkter for at det var pastoren her som ble utsatt for kritikk, ikke Jan-Aage Torp.

– Han er en offentlig person og må tåle mer enn andre. Uttrykket «horkarl» er fra Bibelen. Torp må tåle at Bibelens uttrykk brukes om ham. Så kan man få lov til å synes at Christensen står for håpløse og sjikanøse holdninger.

Siden Torp også har søkt oppmerksomhet rundt saken og delt lenker på sosiale medier om den, er saken tatt ut av den private sfære som paragraf 390a dreier seg om.

– Christensens uttalelser rammes derfor ikke av den, sa Meling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter