Nyheter

Torp krever erstatning fra hetstiltalt pastor

Beskyldninger om «horebukk» og «gammel gris» står sentralt i rettssaken mot bloggpastor Jan Kåre Christensen.

Høsten 2014 anmeldte pastor i Oslokirken Restoration, Jan-Aage Torp, blogger Jan Kåre Christensen for hets og sjikane.

Anmeldelsen kom i kjølvannet av hundrevis av innlegg som kritiserer kristne ledere fordi de er skilt og gift på nytt, eller fordi de har meninger som Christensen ikke er enig i. Jan-Aage Torp var en av dem som oftest ble nevnt.

Christensen fikk et forelegg av politiet på 10.000 kroner for «ved plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd å ha krenket en annens fred», som det står i Straffelovens paragraf 390.

Det nektet han å betale. Dermed ble det rettssak. Saken var først berammet ved Oslo tingrett i fjor høst, men ble utsatt til 20. januar på grunn av sykdom.

LES OGSÅ: Torp: Det har ikke vært noen hyggelig opplevelse

På sin blogg bruker Christensen sterke ord om de han mener bryter Guds ord om å ikke gifte seg på nytt. Ifølge tiltalen har han gjentatte i en rekke blogginnlegg omtalt Jan-Aage Torp «som ‘selvsentrert’, ekkel’, ‘frekk’, ‘narsissistisk’, ‘syk’, ‘tyrann’, ‘psykopat’ og ‘spedalsk’.» Han skal også gjentatt flere ganger at «Torp ‘lever i hor’, samt at han er en ‘gammel gris som skiller seg og gifter seg med barnepiken’.»

Vil kreve erstatning

Jan-Aage Torp og kona Aina har med seg bistandsadvokat Ann Helen Aarø. Hun har, ifølge en pressemelding fra Torp, levert et erstatningskrav til aktor. Aarø opplyser til Vårt Land at kravet på oppreisningserstatning vil ligge på mellom 30.000 og 50.000 kroner. Pengene skal gå til et godt formål.

Jan Kåre Christensen forsvares av advokat Brynjar Meling, mest kjent som mulla Krekars advokat.

– Det prinsipielle med saken er å finne ytringsfrihetens grenser. Hvor langt kan man gå i en religiøs debatt og diskusjon, uten at det går over i plagsom adferd, uttalte Meling til Vårt Land da det ble kjent at han skulle forsvare Christensen.

LES OGSÅ: Christensen: Blir jeg dømt, blir det norgeshistoriens største justismord

Buss-krangel

Etter at Torp anmeldte Christensen, har ikke bloggeren latt saken ligge. Han hevder sin uskyld og mener han har rett til å advare andre mot «den falske apostelen» Jan-Aage Torp.

Han er også oppbrakt over at Torp i pressemeldingen om den forestående rettssaken omtaler ham som bussjåfør:

«Jeg har aldri, aldri skrevet noe på nettet som bussjåfør. Alt jeg har skrevet har vært som Evangelist og bibellærer. Hvorfor skriver Torp dette?»

«Igjen så vil dette selvfølgelig skape problemer for min arbeidsgiver, og sette dem i et elendig lys!»

Aktor i saken er Dag Paulsen ved «hatkrimgruppen» ved Manglerud politikammer.

Sak oppdatert med erstatningsbeløp 19. januar.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter