Nyheter

– Barnebursdager handler om inkludering

På flerkulturelle Ellingsrudåsen ser de barnebursdager som den viktigste integreringsarenaen utenfor skolen. Her kommer alle i bursdag.

Bilde 1 av 3

– Barnebursdager er den ene arenaen hvor alle barna møtes utenom skolen. Jeg håper virkelig ikke uttalelsene fra imamen fører til at noen slutter å invitere muslimer til bursdager, sier Ingrid Bjørkholt Johnsen.

Hun er medlem av Foreldreutvalget på Ellingsrudåsen barneskole i Oslo, med datteren Åsa i førsteklasse. Johnsen og andre foreldre ved skolen ble tatt på senga av uttalelsene fra den Kristiansand-baserte imamen Abdikadir Mahamed Yussuf (49), torsdag forrige uke.

Yussuf, som var øverste leder i Sørlandets største muslimske menighet, skapte sjokkbølger i norske og muslimske kretser over hele landet etter å ha rådet muslimer til ikke å sende barna sine i bursdag.

LES MER: Ny generasjon muslimer drømmer om «ren religion»

Alle muslimer feirer bursdag

Allerede dagen etter ble imamen pålagt to ukers ferie av moskeens styre. Etter sterk kritikk, også fra det muslimske miljøet i Norge, valgte imamen selv å trekke seg lørdag.

Foreldrene ved flerkulturelle Ellingsrudåsen mener likevel at det er viktig at imamens påstander imøtegås skikkelig. Spesielt fordi de frykter at flyktningene som nå kommer til landet vil plukke opp imamens uttalelser. De kan ende opp med å følge imamens råd, fordi de tenker at han er en norsk, muslimsk autoritet.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Skrekkscenarioet er at flyktninger som nå kommer med barn i skolealder, blir sittende igjen med inntrykk av norske barnebursdager er skumle – og truer muslimsk tro.

– Vi er redde for at flyktningforeldre skal ta med seg imamens holdninger videre, og aldri gi barna lov til å få seg noe av det sosiale som skjer utenfor skolen. Da blir det et integreringsproblem, sier Laial Ayoub, som har en seksåring i førsteklasse.

LES OGSÅ: Imam med strømmen

Muslimske bursdager: Stor fest

Hun håper nordmenn flest ikke tror imamens uttalelser er representative for det muslimske miljøet.

– Jeg har vært muslim hele livet. Jeg har aldri hørt at barnebursdager skal være et problem, sier Ayoub.

Hun forteller at muslimske bursdagsfeiringer ofte er store begivenheter, der både voksne og barn samles. En kollega av henne skal for eksempel snart leie et eget lokale for å feire at barnet hennes blir ett år. 200 barn og voksne skal bli invitert.

LES MER: – Ingen islamske teologer forbyr bursdag

Ingen seigmenn i godteposen

Heller ikke de andre foreldrene ved Ellingsrudåsen har opplevd at det er et problem å invitere muslimske barn i bursdagsfeiringer. De mener bevisstheten rundt hva muslimske barn kan og ikke kan spise er stor.

– Det er enkelt å tilrettelegge. Det er ikke vanskelig å servere alternativer til svin til de som ikke spiser det. Og å være bevisst på at man ikke skal putte seigmenn i godteposen, sier førsteklasse-forelder Elsabet Sørby.

Halalpølser og kalkunpølser er både enkelt og billig å få tak i, påpeker foreldregjengen. I tillegg «må man jo ikke servere pølser».

LES OGSÅ: Høyrepolitiker mener imamer trenger kursing

Jenter-gutter-problemer?

Utover bevissthet rundt mat, mener foreldrene at det er lite man trenger å tenke på i barnebursdager. Med unntak av noen generelle kjøreregler som at ingen skal ekskluderes.

– Vi foreldre har blitt enige om regler om at når man inviterer til bursdag, må man invitere alle i klassen. Enten alle jentene, eller alle guttene, eller alle samlet, sier Åsne Engh Kjelløkken.

– Har dere opplevd utfordringer med at noen muslimske foreldre ikke vil sende døtrene sine i bursdager med både jenter og gutter til stede?

– Nei, det har vi aldri opplevd, svarer foreldregjengen unisont.

LES OGSÅ: Slik oppfattes muslimske kvinner i Norge

Undervis flyktninger om bursdag

Ayoub kaller likevel imamens uttalelser en vekker

– Når det kommer mange til landet, er det viktig at vi forsikrer oss om å fortelle dem på en ordentlig måte om hvordan det er her, sier hun og foreslår at informasjon om bursdagstradisjoner blir inkludert i samfunnsfagstimene som holdes for nyankomne.

I tillegg kan det være lurt at både foreldre og lærere gir skikkelig informasjon om hva som foregår i barnebursdager, mener foreldrene ved Ellingsrudåsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter