Nyheter

Ser en grå skilsmisseboom

Flere godt voksne skiller seg enn før, ifølge VG.

– Hva er grunnen til det, Frode Thuen?

– Denne trenden, også kalt den grå skilsmisserevolusjonen, har vi sett i flere vestlige land de senere årene, sier samlivsterapeuten.

– Ekteskapsbrudd var ikke vanlig da de i midten av 50-årene vokste opp, men de blir nå innhentet av skilsmissetrenden ellers i samfunnet. Holdningen til skilsmisser har endret seg, og eldre er mer villige til å gå ut av ekteskap som ikke fungerer.

– Skilsmisse koster mer jo eldre man er

Finnes det andre grunner enn holdningsendring?

– Ja, eldre mennesker lever lenger i dag enn tidligere. Også etter pensjonsalderen har mange 20-30 år med et relativt friskt liv foran seg. Tidligere hadde ektepar i 60-årene få alternativer til å holde sammen, blant annet fordi man da fortere ble gammel og skrøpelig.

LES OGSÅ: Dropper separasjon – går rett til skilsmisse

Burde flere ektepar i voksen alder ha skilt seg?

– De psykiske og sosiale kostnadene ved samlivsbrudd er store, og det skal godt gjøres å overvinne dem slik at fordelene blir flere enn ulempene, svarer Thuen.

– Skilsmisse er i svært mange tilfeller en dårlig løsning, og ektepar må ikke undervurdere prisen de må betale for et brudd. Den blir gjerne høyere jo eldre man er, for eksempel er det krevende å gå inn i nye familiesituasjoner med dine og mine barn og barnebarn.

– Verre å avslutte etter 40 år

Fortsatt er det 30–40-åringene som oftest bryter ut av ekteskapet. Hvorfor det?

– Det er verre å avslutte et samliv som har vart i førti år enn fem år. Man har barnebarn og barn sammen, og det er krevende og vanskelig å opparbeide seg dette på nytt, og det blir verre jo eldre man blir.

Hvilken begrunnelse for å skille seg har yngre sammenliknet med de eldres begrunnelse?

– 30 og 40-årene er en travel periode der ektepar skal etablere seg som foreldre, i yrkeslivet og på boligmarkedet. Disse utfordringene gjør at det kan være vanskelig å få parforholdet til å fungere. Samtidig er de såpass unge og har fortsatt mulighet til å starte på nytt.

Er skilt selv

Blir mange lykkeligere etter å ha skilt seg?

– For de fleste ektepar er det lite å vinne på å gå ut av et forhold. Dersom man sammenligner skilte og gifte folk, er de skilte ofte mindre lykkeligere enn de som er gift.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Jeg må jo bare spør. Er du skilt?

– Ja, jeg er faktisk det, men det er mange år siden. Men jeg har vært gift med min nåværende kone i 20 år, som jeg også har tre barn sammen med.

– Viktig å beholde humanistiske verdier

Hva er hellig for deg?

– Det er vel kanskje ikke så mye som er ordentlig hellig for meg. Men det må bli solidaritet og respekt for andre mennesker. Det er uhyre viktig å fastholde menneskeverdet, selv om vi kan føle oss truet i privatlivet og samfunnet.

Hva er den viktigste etiske utfordringen i samfunnet vårt i dag?

– Oi. Det var vanskelig, sier Thuen, og fortsetter:

– En etisk utfordring er å klare å takle endringene samfunnet går gjennom på en konstruktiv måte, spesielt gjelder dette innvandring. Det er lett å falle for fristelsen til å la seg polarisere, og jeg ser hele tiden tendenser i samfunnet der folk går fra å være positive til å bli for kritiske til innvandring. Å beholde de humanistiske verdiene er utfordringen i vår tid.

Hva er det rareste du har hørt om deg selv?

– Jeg får høre at jeg bare ser ting fra kvinneperspektivet, samtidig sier andre at jeg er en mannsjåvinist. Og det er jo litt rart å bli stemplet i to så motsetningsfylte retninger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter