Nyheter

Slutt for Bryggekapellet i Tønsberg

Bølgen av småkapeller startet i Tønsberg. Momsregler gjør at utleieren setter sluttstrek.

Etableringen av «Bryggekapellet» i Tønsberg for 20 år siden ble starten på en bølge av små kapeller rundt om i landet – på brygga, i gata og på vann. Nå er det slutt, der bølgen startet.

– Vi kan dessverre ikke lenger leie ut lokale til Bryggekapellet som Kirkens Bymisjon har drevet i første etasje i Nordre sjøbod. Det er skatteregler som gjør det umulig for oss å fortsette å leie ut til en ikke-avgiftspliktig virksomhet som Bymisjonen, fordi vi da mister retten til fradrag for innkommende moms for hele Nordre sjøbod, sier styreleder i gårdeierselskapet Haabet AS, Ronny Bjune, til Tønsbergs Blad.

– Stor sorg

– Dette er en melding jeg mottar med stor sorg, sier primus motor for kapelldriften på Brygga i Tønsberg gjennom alle år, Bernt H. Christensen.

– Bryggekapellet er noe av det viktigste som finnes i Tønsberg. Folk vil ikke bare ha øl, vet du. Skulle det gå så galt at vi mister lokalet i sjøboden, må vi inne et annet lokale, sier Christensen til Tønsbergs Blad.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Eric Laetare, fungerende daglig leder i Kirkens Bymisjon i Tønsberg, er enig:

– Vi trenger et slikt «ufarlig møtested» sentralt i byen, for dem som ikke vil gå til en vanlig kirke, eller til det ordinære hjelpeapparatet. Vi vil gjøre alt vi kan for å opprettholde et slikt møtested i bykjernen.

Det var Bernt H. Christensen som unnfanget ideen om kapell midt mellom restauranter, puber og uteliv på kaia i Tønsberg.

27 kapeller Norge rundt

Han har inspirert og bidratt til etablering av 27 høyst forskjellige kapeller som er innviet siden Christensen, ofte kalt «kapellmesteren», fikk en visjon om å starte kapeller rundt i landet.

Etter hvert er det etablert mange og ofte små kapeller fra Lindesnes i sør til Harstad i nord, blant annet «flåtekapell» i Sandefjord, «gatekapell» i Sarpsborg, «rorbu-kapell» i Stamsund, «telt-kapell» i Kristiansund og «tog-kapell» i Åndalsnes.

Som eneste ansatte i prosjektet, gikk Christensen av med pensjon i 2009. Men han har fortsatt som frivillig medarbeider og visjonsbærer for det tidligere statsfinansierte prosjektet.

Ønsket ett kapell i hver by

– Hvilke planer har du fremover? spurte Vårt Land da kapellgründeren fylte 75 år sist sommer.

– Jeg håper at alle byer får et kapell. Vi kan ikke sitte inne i kirkene og si «hør hvor det stormer der ute, her er det fredfullt og tyst.» Vi må gå ut. Kirketerskelen er blitt for høy, svarte Christensen.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter