Nyheter

Jødisk leder vil forby julefeiring i Israel

Kristne er «blodtørste vampyrer» og må ikke få feire jul i Israel, mener lederen for den ytterliggående jødiske organisasjonen Lehava, Benzi Gopstein. Israels ambassade fordømmer uttalelsene hans på det sterkeste.

– Julen har ingen plass i Det hellige land. La oss fjerne vampyrene før de nok en gang drikker vårt blod, skriver Gopstein i en artikkel på det ultraortodokse israelske nettstedet Kooker.

I artikkelen omtaler han kristendommen som jødenes dødelige fiende gjennom hundrevis av år. Kirken har benyttet «hele sin verktøykasse for å ødelegge det jødiske folk», skriver han.

– Vampyrer og blodsugere

Den kristne kirke fortsetter sin kamp mot jødene, mener Gopstein, som går særlig hardt ut mot kristne grupper som driver misjonering i Israel.

– Disse vampyrene og blodsugerne klamrer seg nå til et siste håp: Misjonering. Hvis jøder ikke kan drepes, kan de fortsatt bli konvertert til kristendommen, skriver han.

En liberal jødisk gruppe har bedt politiet etterforske om Gopsteins uttalelser er straffbare, skriver Haaretz.

LES OGSÅ: For henne er jul ensomhet

Frastøtende

– Benzi Gopstein lar seg ikke stanse av noe i sin kamp mot muslimer, kristne og andre, ved å bruke frastøtende ord og oppfordre til vold, heter det i en uttalelse fra gruppen Israel Movement for Reform and Progressive Judaism (IMPJ).

En annen israelsk organisasjon, Coalition Against Racism, har også bedt politiet innlede etterforskning.

I en felles uttalelse fra de to gruppene heter det at Gopsteins artikkel «tar til orde for å hindre feiringen av jul, den viktigste kristne høytiden, og til å arbeide for å fjerne kristne fra Israel».

Gruppene mener Gopsteins beskrivelse av kristne som «vampyrer og blodsugere» er brudd på lovverket som skal hindre fornærmelser på religiøst grunnlag.

LES OGSÅ: Rocker julen inn i Betlehem

Fordømmer på det sterkeste

Også hos israelske myndigheter vekker Gopsteins uttalelser forargelse.

– Gopsteins kommentar bør fordømmes på det sterkeste, selv om den mangler viktighet. Han tilhører en liten marginal ekstremist- og fundamentalistgruppe. Israel, som ethvert annet demokratisk samfunn, må takle ekstreme grupper og individer, sier førstesekretær Dan Poraz ved Israels ambassade i Oslo til NTB.

– Vår felles utfordring som moderne samfunn, er å finne balansen mellom grunnleggende demokratiske verdier, som ytringsfrihet, og behovet for en trygg og tolerant offentlig debatt, sier han.

– Vi ønsker velkommen folk fra alle trosretninger og ikke-troende til Israel slik at de kan oppleve landet med egne øyne. Å feire jul i Israel er en storslått opplevelse og anbefales sterkt, sier Poraz videre.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter