Nyheter

– Kirken har vært viktigere enn oljen

Knut Arild Hareide mener skolegudstjenestene handler om mer enn bare jul.

– Kirken har vært viktigere for utviklingen av velferdsstaten enn oljen, sier leder Knut Arild Hareide i Kristelig Folkeparti. Han mener skolegudstjenestene handler om mer enn bare jul.

– Skolegudstjenesten er en kulturbærer, som et stort flertall av oss ønsker å gi videre til våre barn. Det kan virke provoserende når det oppfattes som et mindretall prøver å ta bort denne tradisjonen, sier Hareide til Klassekampen.

Feil signal

Han er ikke overrasket over den heftig debatten som har oppstått i kjølvannet av at Utdanningsdirektoratet endret retningslinjene for skolegudstjenester. Tidligere måtte de som ikke ønsket å delta i gudstjenestene, be om fritak. Nå skal det være lik påmelding til kirke og alternativ ikke-religiøs seremoni.

Hareide mener det nye regelverket har sendt feil signal.

– Det har skapt utrygghet i skolene. Lærere og rektorer er redd for å trå feil. Det har vært skoler som har avlyst gudstjenesten, og det har vært uklart hvordan man skal legge listen for aktivt samtykke, sier Hareide.

LES OGSÅ: Vil ha skolegudstjenester uten Gud

Alle bør kunne delta

Likevel mener han alle bør kunne delta i skolegudstjenestene fordi det er en markering, ikke bare av julen, men også av rollen folkekirken har spilt i Norge.

– Kirken har gjort langt mer for å legge grunnlaget for velferdsstaten enn oljen. Det er en del av tradisjonen vi markerer, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter