Nyheter

To av tre palestinere støtter knivangrep

To av tre palestinere støtter den pågående bølgen av knivangrep mot israelere. Unge palestinere har mistet all tiltro til palestinske og israelske politikere, sier forsker.

En ny meningsmåling viser økt palestinsk oppslutning om voldelig kamp mot den israelske okkupasjonsmakten. To av tre palestinere støtter knivangrepene, og like mange tror en ny intifada mot okkupasjonsmakten kan tjene palestinernes sak bedre enn forhandlinger.

Upopulær president Abbas

Under halvparten av palestinerne støtter nå en tostatsløsning. 65 prosent mener en palestinsk stat ikke vil bli levedyktig på grunn av utvidete israelske bosetninger, og bare en tredjedel tror Osloavtalen er gjennomførbar.

Samtidig er tiltroen til eget lederskap minimal: To av tre mener president Mahmoud Abbas må gå av.

– Målingen reflekterer en økende frustrasjon der palestinerne har mistet alle sine illusjoner, både om en politisk løsning som gir dem en levedyktig palestinsk stat, og troen på egne ledere og politiske partier, sier stipendiat Jørgen Jensehaugen ved NTNU.

LES MER: «Israelerne og palestinerne kjemper om eggen identitet»

Tre hovedgrunner til volden.

Han trekker fram flere grunner til den palestinske frustrasjonen:

• Utvidelse av bosetningene på Vestbredden fortsetter. Det internasjonale samfunn har sluttet å bry seg, fordi andre konflikter er blitt viktigere.

• De gamle, undertykkende strukturene vedvarer, med okkupasjon, høy ledighet og dårlig økonomi, uten utsikter til noen bedring.

• De palestinske, politiske strukturene som tidligere kanaliserte palestinernes frustrasjoner, aspirasjoner og håp, er blitt et forsteinet «gammelmannsstyre» som ikke fungerer verken på Gaza eller Vestbredden.

LES MER: Jerusalem er blitt Israels problemby

Ikke organiserte angrep

Jensehaugen påpeker at både de mange knivangrepene og de enda flere demonstrasjonene mot den israelske okkupasjonsmakten, skjer uten noen overordnet plan eller politisk lederskap. Langt på vei utføres dette enten på egen hånd eller kollektivt gjennom uorganiserte grupper.

– Verken den moderate president Mahmoud Abbas eller islamistene i Hamas har lenger særlig appell, spesielt ikke blant unge palestinere. Det er en ung generasjon nå som knapt var født da Osloavtalen ble inngått, men det har ikke vært noe tilsvarende generasjonsskifte i palestinsk politikk, sier Jensehaugen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Etterlyser palestinske kronprinser

NTNU-forskeren kan ikke se noen samlende palestinske arvtagere etter den stadig mer irrelevante president Abbas og andre i den gamle generasjonen. Dermed frykter Jensehaugen en fortsatt negativ spiral der håpløsheten avler palestinske soloangrep mot israelere, med stadig kraftigere israelske mottiltak, og ytterligere voldelig opptrapping fra palestinsk hold.

Abbas får nå israelsk kritikk etter at han mandag refererte til den pågående voldsbølgen som et rettferdig folkelig opprør.

I går ble tre israelske soldater lettere såret i et bilangrep, mens den palestinske sjåføren ble skutt og drept. Mandag ble 14 skadet da en 21-årig palestiner kjørte bilen inn i en folkemengde ved inngangen til Jerusalem. Også han ble skutt og drept på stedet.

LES MER: «Når du føler deg tryggere i Midtøsten enn i Europa, er det på tide å venne seg til at hele verden er utrygg», skriver Erling Rimehaug

Unge palestinske angripere.

Israelske myndigheter har analysert bakgrunnen til 123 palestinske angripere:

• Gjennomsnittsalderen er 21 år. 51 av de 123 angriperne var 20 år eller yngre. Blant dem var også noen gutter og jenter i alderen 13 til 15 år.

• Nesten alle angriperne har operert alene eller i par. 15 av angriperne var kvinner.

• 30 av angriperne bodde i Øst-Jerusalem, mens 90 kom fra Vestbredden.

• Få av angrepene kan knyttes til terrorgrupper. Enda færre kan knyttes til tidligere sikkerhetsrelaterte saker.

• Den israelske analysen mener at angrepene i liten grad er tilskyndet av palestinske medier eller internett.

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter