– Det er en misforståelse at vi foreslo kutt i støtten til sivilt samfunn. Det vi ville kutte, var støtten via norske organisasjoner, sa Solberg fredag, etter et frokostmøte med årets fredsprisvinnere, Den tunisiske dialogkvartetten.
Generalsekretær Jørn Lemvik i Digni, et nettverk for 20 ulike bistandsorganisasjoner, sier til NTB at han ikke forstår hva Solberg mener.
– Hovedtyngden av støtten til sivilt samfunn i sør går jo nettopp gjennom norske organisasjoner, påpeker han.
Viktig
I tilleggsforslaget til statsbudsjett foreslo regjeringen et kutt på nesten 1 milliard kroner i den langsiktige bistanden til sivilt samfunn og demokratiutvikling via norske organisasjoner. I forhandlingene med støttepartiene Venstre og KrF ble imidlertid kuttet kraftig redusert.
– Alle de norske organisasjonen har samarbeidspartnere i sør. Når de kutter penger til oss, kutter de jo pengene til organisasjonene i sør, sier Lemvik.
LES OGSÅ: Strid om hva bistandskuttene egentlig forteller
Mange har påpekt at årets fredsprisvinner, som består av fire ikke-statlige organisasjoner i Tunisia, viser hvor viktig sivilsamfunnet er når det gjelder å skape fred og utvikling.
Lederen for den ene av organisasjonene i kvartetten, Houcine Abassi fra fagforeningen UGTT, har tidligere uttalt at uten støtten fra norsk LOville initiativet trolig aldri sett dagens lys.
Kontinuerlig nedtrapping
Ifølge Lemvik er de norske organisasjonen avgjørende når det gjelder å støtte sivilt samfunn i sør.
– Jeg skulle veldig gjerne ha visst hvilke andre måter regjeringen har tenkt å støtte sivilt samfunn i sør på, sier han.
LES OGSÅ: KrF kjempet tilbake 200 bistandsmillioner
Digni-lederen peker på at denne formen for bistand har vært gjenstand for en kontinuerlig nedtrapping de siste ti årene, fra å utgjøre 20 prosent av bistanden til 4 prosent i dag.
Solberg ville fredag ikke svare konkret på NTBs spørsmål om regjeringen vil foreslå tilsvarende bistandskutt i framtiden.
– Men vi vil fortsatt støtte sivilsamfunnet i andre land, sier Solberg til NTB.