Nyheter

Høyttaler-ja til kristne i Arendal

Lang debatt endte med knapt flertall for at det ikke legges begrensning på religiøse arrangementers bruk av høyttalere i Arendal.

Det vakte oppsikt da pinsemenigheten Filadelfia Arendal fikk nei fra Arrangementskontoret og kulturkomiteen til å arrangere julekonsert i Arendal sentrum hvis de brukte høyttalere. Administrasjonen i kommunen la ned forbud mot at religiøse arrangementer kunne bruke høyttalere på to av byens torg. I forrig uke stemte 12 av 13 politikere i kulturkomiteen for administrasjonens vedtak.

Torsdag var saken oppe til debatt i bystyret. Det ble en lang debatt som inkludert gruppemøte varte i halvannen time. Til slutt vedtok bystyret med 20 mot 19 stemmer et forslag fra Høyre om at alle arrangører skal likebehandles og høyttaleranlegg tillates innenfor dagens støybegrensninger.

– Dette gjelder ytringsfriheten. Forlaget om å forby høyttalere for religiøse er ikke et forbud, men begrensninger. Vi må sikre at det også blir lov med innslag som flertallet ikke liker, sa Per Jakob Haakstad, som fremmet forslaget.

Han mente at det å forskjellsbehandle religiøse arrangementer var flaut, ulovlig og pinlig.

LES OGSÅ: Strid om kristen gratiskonsert i bystyret

På glid

Før dagens debatt var det klart at kulturkomiteens vedtak om at det ikke skulle tillates «bruk av lydforsterkning til religiøs forkynnelse eller virksomhet på Kanalplassen eller Sam Eydes Plass», ville falle.

LES OGSÅ: Kan snu om høyttalerbruk

Onsdag sendte Pål Koren Pedersen (V) ut et forslag som sa at det skulle tillates bruk av «begrenset lydforsterkning» til religiøse og politiske arrangementer på en eksisterende scene på Sam Eydes plass.

Til slutt var det disse forslagene som sto opp mot hverandre, og Haakstads forslag ble vedtatt med 20 mot 19 stemmer.

De som stemte for var åtte høyrerepresentanter, én fra pensjonistpartiet, én fra Miljøpartiet De Grønne, én fra Senterpartiet, tre fra Kristelig Folkeparti og seks fra Fremskrittspartiet.

– Ripe i lakken

Underveis i debatten ble det brukt sterke ord om det å legge begrensninger på hvilke type arrangementer som skulle få lov til å bruke høyttaleranlegg:

– Det er på tide at vi viser at vi er varme og utadvendte i Arendal. Jeg blir ikke stolt når vi forbyr aktiviteter som vi ikke liker. Dette minner om tiggersaken, som kunne blitt en stygg ripe i lakken. Da tok vi heldigvis til fornuft. Dette kan bli en ny ripe, sa Ole Glenn Tverrmyr (KrF).

– Komitévedtaket var dårlig skjønn. Det er i strid med ytringsfriheten, og helt klart i strid med religionsutøvelsen. Jeg er ikke villig til å kompromisse her. Det eneste som kan godttas i retningslinjene er støykrav. Det skal gjelde alle søkere og alle skal likebehandles, sa Frode Astrup Filseth (Frp).

– Avstand fra ordbruk

– Jeg tar sterk avstand fra den stigmatiserende ordbruken om at dette rammer ytringsfriheten. Folk kan si hva som helst til meg over hele byen. Dette handler om en teknisk frihet, sa Morten Kraft (Ap).

– Jeg ble sjokkert da jeg leste om denne saken. Vi lever i et demokrati der alle skal likebehandles og skal ha ytringsfrihet. Det er flaut om dette blir vedtatt. De som blir plaget av forkynnelsen kan gå raskt forbi og skynde seg videre, sa Ingrid Skårmo (Frp).

Følg oss på Facebook og Twitter!

Knut Tveiten i Pensjonistpartiet refererte til en Facebook-status: «Gratulerer vi er blitt en by som regulerer ytringsfriheten»

– Administrasjonen skal ikke si noe som helst om hva som kommer ut av høyttalerne. Vi kan ikke stoppe ting vi ikke liker, hvor skal det da ende? Dette er ubeskrivelig flaut, sa han.

– Skremmer bort kunder

Argumentet om å begrense høyttalerbruken var klager fra restauranter og butikker som mistet kunder på grunn av arrangementene. Dette vektla Pål Koren Pedersen da han redegjorde for hvorfor Venstre, SV og Ap kunne stemme for Høyres forslag.

– Noen sier vi begrenser lydnivået på noe vi ikke liker. Det har ikke noe med det å gjøre. Flere av oss er troende selv. Vi må ta hensyn og det er rimelig at vi politikere bestemmer hvordan disse arrangementene styres, sa han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter