I forrige uke ble det kjent at byrådet i Oslos som består av Ap, SV og MDG kutter den kommunale støtten til sykehjemsprester.
– Å kutte sykehjemsprestene er en fryktelig dum og trist ting å gjøre, sier Jørgen Foss.
Foss sitter i Sagene bydelsutvalg i Oslo for Arbeiderpartiet og har sittet i menighetsrådet i flere år. Fra januar vil han også være å finne i bispedømmerådet i Oslo bispedømme. Han tror ikke sykehjemsprestene er en tapt sak hvis bare nok folk engasjerer seg og gir beskjed om at sykehjemsprestene trengs.
– Kirken må vise sin tyngde, noe den kan med alle medlemmene den har. Vi må jobbe og lobbe for de gode sakene vi har. Det hjelper ikke at jeg sier fra alene. Kjøttvekta må til, sier han.
LES MER: «Min tidligere så sterke og taleføre far hadde stukket en tynn, gammel hånd i prestens rause neve.» Berit Aalborg skriver om hva sykehjemspresten betød for hennes egen far.
– Kirkesaker ikke særlig sexy
Han mener Den norske kirke kan lære mye av idretten og kulturlivet som er flinke til å jobbe frem bevilgninger til sine saker.
– Helt ærlig, mange ser på kirkesaker som ikke særlig sexy. Det er mer spennende å gi penger til en ballbinge enn til kirkeformål, tror han.
I det nye Oslo-byrådets erklæring var religion og livssyn ikke nevnt med ett eneste ord. Det skuffer Foss.
– Arbeiderpartiet, som er det partiet som har flest kristne medlemmer, burde i større grad være en forkjemper for en by med mer himmel på jord, der folk får lov til å være stolt av sin religion. Jeg er en stolt, kristen arbeiderpartimann, men er misunnelig på flere av mine muslimske venner som er enda stoltere, sier han.
LES MER: Det rødgrønne Oslobyrådet droppet religion
– Ikke i tråd med livssynsåpne samfunn
Etter at kuttet ble kjent har en lang rekke personer bedt byrådet om å snu. Sturla Stålsett ledet det regjeringsoppnente utvalget for gjennomgang av tros- og livssynspolitikken. Han reagerer på at det i debatten pekes på utvalgets rapport om det livssynsåpne samfunnet, som argument for kuttet.
– Kuttet er helt i strid visjonen om det livssynsåpne samfunn. Tros- og livssynsfrihet har en praktisk, materiell og konkret side. Man må legge til rette for at troen kan utøves også på steder der mennesker ikke har valgt å være, sier han.
Han mener at en forståelse om at likebehandling betyr at hvert livssyn skal ha like stor plass, er det misforstått.
– Hvert menneske skal ha like muligheter ut fra behov. Nå er behovet størst for prester, siden de fleste på sykehjem er kristne.
LES MER: 3 av 4 tror presten har monopol på sykehuset
– Bare grunnleggende tilbake
Norsk Sykepleierforbund mener pasientenes åndelige behov må sikres på annet vis dersom sykehjemsprestene forsvinner.
– Å kutte prestetjenesten er bare enda et steg mot å kutte alt som ikke er helt grunnleggende, sier sier Line Orlund, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund til bladet Sykepleien.
Også fagforbundet Teologene, reagerer på kuttforslaget. De mener det bryter med pasientrettighetene og har ikke tenkt å gi opp kampen.
– Sykehjemsprestene har spesialkompetanse på dette området og tar seg av pasienter uansett tro og livssyn. De sørger for at også mennesker med en annen enn kristen tro får nødvendig betjening ved å formidle kontakt til samtalepartnere, skriver leder Stig Jørund Arnesen og hovedtillitsvalgt i Oslo Heinke Foertsch, i et facebookinnlegg som også er sendt til flere aviser.
NY SERIE – ELDREGARDEN: – Jeg har ikke tid til strikking og sying og sånt
– Trossamfunn må selv ta ansvar
Til tross for massiv kritikk, står fortsatt byrådet for kuttet, melder byrådssekretær Mette Kolsrud (SV).
– Jeg skjønner at folk har behov for ulike samtaler i den fasen. Men det er jo ikke slik at man blir fratatt muligheten. Eksistensielle samtaler, som verdighetsgarantien omtaler, er ikke avhengig av prester. Det er mange som kan bidra med det, sier hun til Vårt Land.
Neste år kuttes halve budsjettet. Fra 2017 er alle midlene som kommunene har spyttet inn i ordningen borte. Det er ikke satt av penger til alternative løsninger de neste årene.
– Må trossamfunnene selv ta ansvar for sine tilhørige som er på institusjon?
– Ja, det er kanskje dit vi må etter hvert, sier Kolsrud
– Dere får massiv kritikk for kuttforslaget. Dere har ingen planer om å snu?
– Nei, det har vi ikke.
LES MER: Halvparten tror på et liv etter døden
Permanent nærvær verdifullt
Prinsipielt er det ingenting i veien for at trossamfunnene selv kan ta ansvar for sine på institusjonene. Et mindretall i Stålsett-utvalget mente dette.
– Men praktisk og faglig er det permanente nærværet veldig verdifullt. Sykehjemsprestene er en ressurs også for de ansatte som har knapt med tid. Det taler mot en ordning med innhopp, sier Stålsett om Kolsruds frempek