– Har vi et rettsystem i Sverige? Jeg har alle lover på min side, men likevel dømmer tingretten mot meg, sier Ellinor Grimmark til svenske Dagen.
Mye tyder på at den svenske jordmoren vil anke dommen fra tingretten i Jönköping:
– Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har vært målet vårt fra begynnelsen av, sier Grimmark.
LES OGSÅ: Eksplosiv vekst i religionsklager
Ble nektet jobb
Utgangspunktet for rettssaken er som følger:
Grimmark hadde blant annet søkt jobb ved Värnamo sykehus, men ble senere nektet jobben. Sykehuset viste til at hun offentlig hadde tatt avstand fra abort, ifølge Dagen.
Aftonbladet skriver at hun hadde søkt jobb ved alle tre sykehusene i Jönköpings län, men fått avslag fra samtlige fordi hun var tydelig på at hun ikke kunne utføre aborter på grunn av sin tro.
Diskrimineringsombudsmannen har tidligere slått fast at Jönkopings län ikke har diskriminert Grimmark, fordi religionsfriheten ikke går foran kvinners rett til abort i tilfeller som dette.
LES OGSÅ: Trosfrihet tar av blant folkevalgte
Tok saken til retten
Grimmark valgte derfor å bringe saken inn for retten, med den begrunnelse at landstinget i Jönköping brøt med hennes rett til samvittighetsfrihet.
Med henvisning til Europakonvensjonen for menneskerettigheter krevde Grimmark erstatning fra Region Jönköpings län. I søksmålet står det at hennes «religions- og samvittighetsfrihet» er krenket.
Tingretten avviste derimot å behandle kravet med utgangspunkt i samvittighetsfriheten, skriver Dagen. Årsak: Grimmarks samvittighetskvaler er så tett knyttet til hennes religiøse tro at den må anses som et uttrykk for denne.
Retten anså det som umulig å skille retten til tros- og livssynsfrihet på den ene siden, og retten til samvittighetsfrihet på den andre, i Grimmarks tilfelle. Dermed ble søksmålet behandlet som et spørsmål om jordmoren var diskriminert på grunnlag av tro eller livssyn, ikke samvittighetsfrihet.
LES OGSÅ: Jo flere religioner, desto mer bråk
– Ikke diskriminert
På dette grunnlaget fant retten at Grimmark verken var diskriminert direkte eller indirekte. Sistnevnte vil si at en tilsynelatende nøytral avgjørelse stiller en person i en dårligere posisjon fordi vedkommende har et annet livssyn.
Tingretten fastslo ifølge Dagen at:
• Sykehusets krav om at alle ansatte skal være delaktige i alle sider ved virksomheten til kvinneklinikken, er berettiget.
• Sykehusets krav om at ansatte ved kvinneklinikken ikke offentlig skal ta avstand fra abort, ikke krenker tros- og livssynsfriheten. I dommen begrunnes dette blant annet med at personer med religiøs overbevisning skal sammenlignes med dem uten.
Tingretten slo ifølge Aftonbladet fast at diskrimineringsloven gir tilstrekkelig beskyttelse for religionsfriheten.
LES OGSÅ: Slik fungerer tros- og livssynsfrihet
– Et ytterst merkelig resonnement
Tingretten har gjort det lett for seg selv ved å gjøre saken til et rent religionsfrihetsspørsmål, og ved ikke å ta hensyn til Den europeiske menneskerettighetsdomstolens praksis, hevder Grimmarks advokat overfor Dagen:
– Om Ellinor ikke hadde hatt en religiøs tro hadde tingretten eventuelt behandlet saken som et spørsmål om samvittighetsfrihet. Tingrettens resonnement er ytterst merkelig, sier Ruth Nordström.
Overfor Aftonbladet viser hun til at Europakonvensjonen for menneskerettigheter står over svensk lov.
– Om saken går videre til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen blir det veldig vanskelig for Sverige å vise at vi har et så unikt helsesystem, som skiller seg fra de skandinaviske nabolandene og flertallet av europeiske landene, at det er helt umulig for oss å respektere samvittighetsfriheten, sier advokaten.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Dømt til å betale saksomkostninger
Nordström hevder tingrettens dom innskrenker ytringsfriheten i Sverige, og er en belastning for Grimmark, som av familieårsaker helst vil jobbe i Sverige.
Grimmark ble dømt til å betale saksomkostninger på omlag 925.000 kroner. Ifølge Aftonbladet arbeider hun i dag i Norge, der jordmødre har rett til å reservere seg.
Dommen falt 12. november.