13. november endret Utdanningsdirektoratet sine retningslinjer og anbefalinger til skolegudstjenestene. Nytt av året var at de anbefalte samtidig, aktiv påmelding til skolegudstjenestene og det alternative tilbudet.
17. november la skolebyråd i Bergen, Pål Hafstad Thorsen (Ap), ut et brev stilet til skoleleder på Twitter om at Bergen kommune innførte aktiv påmelding. Både Fri tanke, Bergens Tidende og Bergensavisen lagde saker på at nå måtte bergenselevene melde seg på skolegudstjenester.
«Vi ber særlig om at dere gjennomfører samtidig og aktiv påmelding til gudstjenester og alternative tilbud. Vi presiserer at reglene om fritak også omfatter øvelser til gudstjenesten», sto det i det blant annet i det opprinnelige brevet.
Men samme dag ble rundskrivet sendt, uten punktene om aktiv påmelding, skriver fritanke.no.
LES OGSÅ: Staten vil ha påmelding til skolegudstjenester
– En misforståelse
Skolebyråd i Bergen, På Hafstad Thorsen, forklarer det opprinnelige brevet som en misforståelse.
– Det skjedde en misforståelse hvor jeg trodde et brev allerede var gått ut til skolene direkte fra fagavdelingen. Dette stemte ikke. Det jeg fikk var bare et utkast. Etterpå har vi hatt en prosess i byrådet på hva som skal kommuniseres politisk, skriver han i en epost til fritanke.no.
Byrådet i Bergen består av Arbeiderpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti. I sin byrådserklæring skriver de at de ønsker å videreføre dagens praksis med skolegudstjenester. Hafstad Thorsen ønsker ikke å svare på hvorfor påmeldingspunktene er tatt bort.
– Jeg kommenterer ikke interne prosesser i byrådet. De tre byrådspartiene er i etterkant av beskjeden fra Utdanningsdirektoratet blitt enige om hva som skal fremheves i det brevet som går ut fra kommunen til skolene, og jeg forholder meg til det, skriver Hafstad Thorsen til fritanke.no.
LES OGSÅ: Unge sier nei til skolegudstjeneste
– Kan velge å følge anbefaling
Dag Inge Ulstein (KrF) er finansbyråd i Bergen. Han forklarer utelatelsen av aktiv påmelding med at dette kun er anbefalinger fra Utdanningsdirektoratet.
– Vi mener at dagens praksis i Bergen ivaretar kravene fra Utdanningsdirektoratet om på en god måte. Siden aktiv påmelding bare er en anbefaling, kan vi ta stilling til om vi ønsker å følge dem, sier han til Vårt Land.
Utdanningsdirektoratets retningslinjer er delt inn i «skal-»/«må»-punkter og «bør»-punkter. Udir forklarer dette med at skolene må følge bør/skal-punktene for å oppfylle loven, mens bør-punktene er råd som skal hjelpe til med å oppfylle loven.
– En aktiv påmelding vil gi skolen en trygghet om at elever og foreldre er godt informert og vil få bedre informasjon om hvilke alternativer som finnes, sa Cathrine Børnes, avdelingsdirektør i juridisk avdeling i Udir til Vårt Land da de gikk ut og anbefalte påmelding.
HELGE SIMONNES KOMMENTERER: «Noen steder er skolegudstjenestene en kilde til så mye støy at kirken bør sette sluttstrek før politikere, rektorer eller foreldreutvalg gjør det»
– Naturlig å byrådsbehandle
Brevet som ble sendt til skolelederne er signert skolesjefen og fagdirektøren i Bergen kommune.
– Hvorfor havnet denne saken på byrådets bord i utgangspunktet?
– Siden skolegudstjenester er konkret omtalt i den politiske plattformen, og siden det er en anbefaling og ikke et krav, kan vi ta stilling til om vi vil følge den. Da var det naturlig byrådet gjorde det, sier Ulstein.
I byrådserklæringen som ble lagt fram 14. oktober i år står det blant annet at byrådet ønsker å «videreføre dagens praksis» rundt skolegudstjenester. Påmelding er ikke en del av dagens praksis i Bergen.
– Viktig for KrF
– Er avsnittet om skolegudstjenester i byrådserklæringen et KrF-punkt, Ulstein?
– Jeg opplevde at vi var samstemte rundt det å ha et livssynsåpent samfunn, interreligiøs dialog, skolegudstjenester og markering av høytider. Men det er ingen tvil om at dette er et viktig punkt for oss og våre velgere, sier han.
Skolebyråd: Anbefalinger til hjelp
Til Bergensavisen sa Hafstad Thorsen at aktiv påmelding ville hjelpe kommunen til å praktisere kravene fra Udir om likeverdig opplegg fra Udir.
– Det vil si at nå må kommunen be særlig om at skolene gjennomfører samtidig og aktiv påmelding til gudstjenester og alternative tilbud, i tråd med Utdanningsdirektoratets anbefalinger, sa han da det opprinnelige brevet ble omtalt.
– Forbedringspotensial
Nå har skolebyrådet altså snudd. Hafstad Thorsen hadde ikke anledning til å la seg intervjue over telefon torsdag. Men svarte på spørsmål via epost.
– Hvorfor er ikke aktiv påmelding et godt råd også for bergenskolene, Thorsen?
– Noen skoler i Bergen praktiserer aktiv påmelding, andre gjør det ikke. Jeg vil understreke at skolene må sørge for at alle elever tilbys et likeverdig tilbud og at det skal være like akseptert å delta i skolegudstjeneste, som å velge det vekk, svarer han.
– Human-Etisk forbund i Bergen mener byrådsavdelingen har vært lukket øynene for «at praksisen ikke har vært god på mange bergensskoler». Hva sier du til det?
– Jeg mener skolene i Bergen har et forbedringspotensial når det gjelder å sørge for gode, likeverdige opplegg. Dette vil jeg følge nøye opp.