– To liturgier kan åpne for tolkningen om at likekjønnet ekteskap er noe kvalitativt annet enn ekteskap mellom mann og kvinne, sier styreleder i Åpen Folkekirke, Sturla Stålsett.
I et innlegg i Vårt Land før helgen og som også ligger på verdidebatt.no, skriver han at Bispemøtets vedtak om å beholde dagens liturgi og lage en ny tilleggsliturgi for likekjønnet vigsel, ikke er en løsning Åpen folkekirke vil støtte.
For at likekjønnede skal kunne få et ekteskap som er juridisk gyldig, må det vedtas en ny liturgi som fastsettes av Kirkemøtet. Det er flertall i det nye kirkemøtet, som ble valgt i høstens kirkevalg, for å innføre en slik liturgi.
LES MER OG DISKUTER: Én kirke, én dåp og ett ekteskap
– Understreke ett ekteskap
– Denne nye liturgien bør være en fellesliturgi for å understreke at det er det samme ekteskapet vi viser til, sier Stålsett.
Han legger til at det vil være naturlig med «gode og rikelige» variasjoner både for ekteskap mellom kvinne og mann og mellom likekjønnede.
– Disse variasjonene vil også gi rom for de ulike, teologiske synene som finnes i Den norske kirke i dag, sier han.
«Til mann og kvinne skapte han dem»
– Vil man fortsatt kunne bruke bibeltekster som for eksempel sier at «til mann og kvinne skapte han dem»?
– Det mener jeg absolutt. Det ville vært veldig rart om disse tekstene ikke kunne være blant de tekstene som kan leses, sier han.
– Det avgjørende poenget er at man ikke i den felles liturgien framholder kjønnspolariteten som konstituerende for ekteskapet. Det betyr ikke at vi må avvise verdien av to forskjellige kjønn, sier han.
– Kan konservative være trygge på at det vil finnes en variant som de kan stå inne for?
– Det vil jeg forutsette, og jeg regner med at Kirkemøtet vil komme fram til en slik versjon. Men forståelsen om at vi opererer med ett ekteskap, må ligge til grunn, sier han.
– Forutsetter likeverdige liturgier
Bispekollegiet er delt på midten når det gjelder ekteskap for likekjønnede. Likevel gjorde de et enstemmig vedtak om at det bør innføres en liturgi slik at likekjønnede kan gifte seg i Den norske kirke. Helga Haugland Byfuglien er blant de biskopene som mener homofile skal få gifte seg i kirken. Hun er ikke enig i vedtaket legger opp til at likekjønnet vigsel er noe annet enn ekteskap mellom mann og kvinne.
– Bispemøtets forslag til vedtak på Kirkemøtet forutsetter at liturgiene for inngåelse av ulikekjønnet og likekjønnet ekteskap skal være likeverdige. Dette har vi uttrykt gjennom ordet «tilsvarende», skriver hun i en e-post til Vårt Land.
– Biskopene står samlet
Hun tror at en ny, likekjønnet vigselsliturgi sammen med dagens liturgi for ekteskap mellom mann og kvinne vil være det mest samlende.
– En ny felles liturgi vil trolig gjøre det vanskeligere å få til et vedtak som samler bredt, skriver hun.
– Er biskopene «fristilt» i saken, eller er de på noen måte bundet av vedtaket?
– Bispemøtet har gjort et enstemmig vedtak som vi står samlet om.
Visepreses Halvor Nordhaug, som har et konservativt syn på ekteskapet, vil ikke kommentere saken på det nåværende tidspunkt.
LES OGSÅ: Roser biskopenes forslag, refses av sine egne
– Er to forskjellige ting
Harald Hegstad er nåværende leder av Oslo bispedømmeråd og er også valgt inn i det nye bispedømmerådet og dermed Kirkemøtet. Han hadde et håp om at Bispemøtets vedtak om to liturgier ville gjøre det mulig å leve med to syn i Den norske kirke. Åpen folkekirkes krav om én liturgi gjør at dette håpet svinner.
– Én felles liturgi forutsetter en annen ekteskapsforståelse enn det som ligger til grunn i dag. Ekteskapet mellom kvinne og mann knyttes til en lang, teologisk tradisjon, forankret i Bibelen, som så får et liturgisk uttrykk, sier han.
– Bibeltekster blir bare dekorasjon
Hegstad blir ikke beroliget av at Stålsett åpner for at bibeltekster som nevner «mann og kvinne» fortsatt kan leses ved vigsler i Den norske kirke.
– Det blir mer en dekorasjon enn det som konstituerer ekteskapet i kristen forstand. I min forståelse er ekteskapet innstiftet av Gud, og ulikhet i kjønn er det som konstituerer det, sier han.
Vil arbeide med forslag
«Likekjønnede par skal kunne gifte seg i kirken», står det i Åpen folkekirkes valgprogram. Men det står ingenting om at det kun skal være én liturgi.
– Én liturgi handler om hvordan målene og visjonen fra valgprogrammet skal nås. Dersom likekjønnet vigsel blir innført med en tvil om autentisitet og likeverdighet, er ikke det godt nok for vår plattform og mål, sier styreleder Stålsett.
Han sier at styret ikke har noen mulighet eller ønske om å binde Åpen folkekirkes delegater.
– Våre kandidater er valgt på en plattform, og de bærer selv ansvaret for å følge programmet. Så vil Åpen folkekirke ha løpende diskusjoner og samtaler om programmet, sier han.
Åpen folkekirke skal ha årsmøte i begynnelsen av februar. Her skal de arbeide med forslag til liturgi og mulig løsninger.
– Liturgien er selvsagt ikke noe som Åpen folkekirke skal bestemme. Det vil uansett være en vesentlig prosess i Kirkemøtet. Det er der den endelige samtalen skal foregå, sier han.