Nyheter

Eplehøsten 3: Så safta suser

Til å lage eplemost tager man en kvistkvern, sentrifuge og vaskemaskin.

Eplet faller ikke langt fra pressa. I kjelleren til Stein Dyre Berge har han laget sitt eget presseri. Som enkelte ingeniører, er han en Reodor Felgen.

Slik presser vi eplene:

1. Vaske og skylle

Vi skjærer bort flekker av råte, markhull og store slagmerker. Jord og gress på nedfallsfrukten vil vi heller ikke ha i mosten.

2. Mose

En kvistkvern som er laget til å kutte opp greiner og hageavfall, er godt egnet til å mose eplene. Den durer og bråker. Berge staker ned eplene med en trestaur. De stakkars skrottene dyttes ned i knivene som gjør eplene til pulp, eplemassen vi skal presse juice av.

Pulpen faller videre ned glassfibersekken under kverna.

– Mer epler, kommanderer Berge og kikker på badevekta under sekken.

Ti kilo i sekken er passe.

LES OGSÅ: Anne Dubrau plukker epler i mer enn 600 hager

3. Sentrifugere

Sekken med eplemassen puttes i en stor sentrifuge som egentlig er laget for å få vannet ut av klesvasken.

– Hands on, sier Eple-Stein og legger ned lokket som samtidig starter sentrifuga.

Det er stille i rommet når den sakte begynner å synge.

Det er nå det skjer, det magiske, at epler blir til most. Når strålen står ut av sentrifuga og treffer bøtta, smiler vi alle. Vi holder koppen fram og smaker på fersk og lunka eplemost.

LES OGSÅ: Eplehøsten 1: Presset til det ytterste

Ren vare.

Vi nikker til hverandre og gjentar: Gravenstein er noe for seg, søtere enn noen annen sort vi har presset.

Mosten er brun av den hurtige oksyderinga som skjer med eplene. Derfor hiver vi en halv teskje askorbinsyre bøtta. Antioksydanten kaller den fine, gule fargen tilbake.

4. Pasteurisering

Bøtta med most tømmes opp i en gammel Elto-vaskemaskin som er et stort, åpent stålkar. Vi setter termostaten på 75-80 grader og fyller opp. Villgjær og bakterier i hundre liter eplemost drepes med varme.

5. Tapping

Når mosten er kjølt litt ned, tappes den på plastkanner. Vinteren kan komme.

Glem tran.

LES OGSÅ: Eplehøsten 2: Skallet kan bedra

Adam og Eva

Der vi står i kjelleren og lager hundrevis med liter kan vi ikke unngå å tenke på hva som gikk galt i Edens hage. Hvorfor spiste Adam eplet – hvis det nå var et eple? Verden ville vært et mye bedre sted om han ikke hadde spist det.

Han burde most det.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter